RealityMIX.cz

Autentický vzhled a útulné prostředí aneb africký hotel podle českých architektů

Autentický vzhled a útulné prostředí aneb africký hotel podle českých architektů

18.12.2017: Na severozápadě ostrova Unguja, který najdete v souostroví Zanzibar zhruba padesát kilometrů od východního pobřeží Tanzanie, finišuje výstavba pětihvězdičkového hotelového resortu Zuri Zanzibar. Butikový hotel investora RSJ Private Equity, vznikající podle návrhu české architektonické kanceláře Jestico + Whiles, své brány otevře v květnu roku 2018 a bude součástí globální sítě Design Hotels.

Z již dokončeného vzorového bungalovu, který svým designem i použitými materiály odkazuje na zanzibarskou kulturu a tradici, sálá opravdová ostrovní atmosféra. Navržen je jako lehká konstrukce, pomyslně plující nad terénem ve všudypřítomné zeleni.

„Nebývá zvykem, aby soutěžní návrh, se kterým se účastníte architektonické soutěže, do takové míry odpovídal skutečnosti, jako se to podařilo v případě projektu Zuri Zanzibar. Investor se pro náš návrh autentického a ekologicky šetrného komplexu opravdu nadchl, takže při porovnání vizualizací a fotografií vzorového bungalovu naleznete opravdu minimum rozdílů,“ říká Sean Clifton, ředitel pražské architektonické kanceláře Jestico + Whiles.

Bungalovy jako soukromá oáza
V resortu vzniká celkem šestačtyřicet bungalovů, šest apartmánů a tři vily. Všechny bungalovy jsou z nepálených cihel, které vyrábějí místní obyvatelé ze směsi cementu a písku. Jejich střechy jsou z tradičního tanzanského materiálu, který se vyrábí z trávy. Vzdušné vnitřní prostory bungalovů o ploše jednačtyřiceti metrů čtverečních působí jako soukromá oáza, kterou s venkovním světem propojuje prostorná terasa o pětadvaceti metrech čtverečních s výhledem na Indický oceán či do tropické zahrady. Samozřejmou součástí každého bungalovu je i stylová venkovní sprcha.

Prvky lokálního charakteru v moderním pojetí nesou také interiéry. Jedná se například o zanzibarské vyřezávané dveře, dekorace z lotosových květů, malby s africkou tematikou, které místní umělkyně realizovala přímo na stěnách, či ručně vyráběné korálkové závěsy z papíru od místních žen.

Ráj pro potápěče, nezapomenutelné místo pro svatební obřady
Součástí resortu budou tři restaurace, čtyři bary, sladkovodní bazén, venkovní tělocvična, rozsáhlá knihovna a půjčovna DVD, centrum jógy, wellness zóna a řada zákoutí pro individuální cvičení a meditace. Hosté si budou moci vybírat z pestrého menu, v němž se bude to nejlepší z evropské kuchyně mísit s africkými, arabskými a asijskými vlivy. Chybět nebudou ani kulinářská show, večeře na pláži při svíčkách či lekce vaření pro hotelové hosty. Přilehlá třistametrová pláž se sněhobílým pískem bude jako stvořená i pro svatební obřady. Potápěče a milovníky šnorchlování nadchnou nedotčené korálové útesy. Samozřejmostí budou prvotřídní služby concierge, které plní hotelovým hostům jejich přání, snaží se jim ve všech ohledech vyjít vstříc a zajistit během pobytu absolutní pohodlí.

Šetrnost k životnímu prostředí na prvním místě
Celý resort je navržen s cílem být co nejvíce soběstačný a šetrný k životnímu prostředí, důkazem čehož je to, že aspiruje na mezinárodní certifikaci EarthCheck. Pomocí vlastního odsolovacího zařízení bude přeměňovat mořskou vodu na pitnou a splaškovou vodu přečišťovat v centrální čističce. Pitná voda bude distribuována pouze do skleněných lahví, aby se omezila spotřeba plastů. Kvůli zachování místní zeleně se více než dva roky v nově založené školce pěstují stovky druhů rostlin a koření, které budou součástí rozsáhlých zahrad resortu. O maximální pohodlí budoucích návštěvníků se postará tichý a ekologický způsob klimatizace Evening Breeze, který umožňuje dosáhnout až 75% úspory elektrické energie. V současnosti také probíhají speciální vzdělávací programy pro místní studenty, kteří mají zájem v hotelu pracovat. Jedná se nejen o výuku angličtiny, ale i dalších dovedností a znalostí zaměřených na chod a údržbu hotelu.

Autor: Jana Hrabětová

Podobné články