RealityMIX.cz

Ceny realit souvisí s atmosférou ve společnosti

Ceny realit souvisí s atmosférou ve společnosti

Před pěti lety ceny domů strmě klesaly, ale v posledních dvou letech se propad zastavil a ceny spíše stagnovaly nebo klesaly jen velmi mírně.

Nejvíce ceny padaly ve větších městech, kde byly nejvíce nadsazené. „Velmi dobře si vzpomínám na atmosféru před vypuknutím krize, kdy existovala obrovská skupina poptávajících klientů, protože všichni byli přesvědčeni o tom, že ceny nemovitostí už jen porostou, což je samozřejmě nemožné. Ceny nemovitostí se odvíjejí od celkové atmosféry ve společnosti, se kterou je spojena ochota kupujících utrácet své peníze, takže když se vytratila poptávka, začaly logicky klesat ceny,“ řekl Ladislav Novák, manažer RK STING.

Cenu domu ovlivňuje především lokalita, tedy cena pozemku. Dobře se prodávají rodinné domy, u kterých je rozumně a realisticky nastavená cena. „Na trhu je stále dost prodávajících, kteří jsou přesvědčeni o tom, že za svůj dům dostanou dnes stejnou cenu, jakou by dostali před šesti, sedmi lety, a to bohužel platí jak pro soukromé prodejce, tak i pro developery,“ upřesnil Ladislav Novák.

Struktura prodávaných domů se v čase příliš nemění. Vždycky zde budou na jedné straně kupující, kteří preferují koupi staršího domu a následnou rekonstrukci a ti, kteří se raději nastěhují do nového domu. Rozhodujícím faktorem pro kupujícího bývá celková výše investice v kombinaci s požadovanou lokalitou.

Klesající úrokové sazby u hypoték by logicky měly více motivovat ke koupi a tím zvyšovat poptávku, která pak zvedá také ceny domů. „V poslední době se špatná nálada na trhu pomalu vytrácí, nicméně mluvit o nějakém zásadním obratu nebo o cenovém růstu bych si v tuto chvíli určitě ještě nedovolil,“ řekl závěrem Ladislav Novák.

Zdroj: www.rksting.cz

Podobné články