RealityMIX.cz

Jaký druh úschovy zvolit při nákupu nemovitosti

Jaký druh úschovy zvolit při nákupu nemovitosti

Při koupi nemovitosti je vždy potřeba využívat třetí stranu. Nikomu se nechce riskovat, že převede peníze a pak teprve bude čekat na zápis do katastru. Obecná lhůta je třicet dní, v případě komplikací se ale převod nemovitosti může odehrávat i delší dobu. A platí to i naopak, prodávající nebude převádět vlastnická práva, dokud nebude mít jistotu, že dostane zaplaceno. Tak vzniká patová situace, ve které je využití třetí strany řešením, které odstraní oboustrannou nedůvěru.

Možností úschovy finančních prostředků je hned několik. Která z nich je však pro vás ta nejvhodnější?

U realitní kanceláře

Výhody:

+ Nízké náklady

Nevýhody:

- Peněžní prostředky jsou složeny často na běžném účtu realitní kanceláře a mohou tak být zneužity pro její vlastní aktivity.

- Hrozí, že pokud někdo podá na realitní kancelář exekuci kvůli byť jen minimálnímu dluhu, peníze zůstanou zablokované, dokud se situace nevyřeší.

- Vymahatelnost uložených peněz je, v případě menších či neseriózních realitních společností, nízká až nulová.

U banky (vázané účty)

Výhody:

+ U banky existuje předpoklad kvalifikovaného personálu, interních pravidel a postupů. Navíc banka disponuje dostatečným majetkem, takže taková úschovna je velmi bezpečná.

+ Banka má vklady ze zákona pojištěné a pokud dojde k její platební neschopnosti, využívá Fondu pojištění vkladů, ze kterého jsou oprávněné osoby vypláceny.

Nevýhody:

- Nepružnost, zdlouhavost a především vysoká cena (většinou 0,2 procenta z vložené částky).

- Takové účty také nenabízejí všechny banky v České republice.

U notáře

Výhody:

+ Notář je nezávislý subjekt.

+ V případě, že notáře necháte zpracovat také kupní smlouvu, zpravidla dostanete slevu na úschovu.

Nevýhody:

- Neexistující opatření proti zpronevěře.

- Další nevýhodou je pak vyšší cena dle tarifu, který definuje vyhláška ministerstva spravedlnosti).

U advokáta

Výhody:

+ U renomované advokátní kanceláře je obvykle nízké riziko zpronevěry. Peníze bývají vedené na oddělených, transparentních účtech.
+ Nízká cena, rychlost vyřízení.

+ Nízké riziko v případě zavedení zvláštních bezpečnostních pravidel: například RE/MAX využívá u spolupracujících advokátů trojí kontrolu při výplatě peněz, dvě autorizované osoby, použití jedinečných účtů apod.

Nevýhody:

- Jak dokazuje dění kolem realitní společnosti Century 21, i zde je nutný pečlivý výběr realitní kanceláře a spolupracujícího advokáta.

- Advokáti nejsou pojištěni vůči zpronevěře.

Dvě rady na závěr:

Pečlivě volte realitní kancelář, se kterou spolupracujete. Ověřujte si reference a předchozí zkušenosti s kanceláří.

Realitní kancelář by vám měla dát vždy na výběr, jakou formu úschovy chcete zvolit. Zpravidla dostanete nabídku na některý z typů úschovy, kterou má realitní kancelář dlouhodobě vyzkoušenou. Pokud ale upřednostňujete jiný typ, jde o vaše výsostné právo.

Zdroj: www.remax-czech.cz/

Podobné články