RealityMIX.cz

Kdy znovu splaskne realitní bublina? S prodejem nečekejte.

Kdy znovu splaskne realitní bublina? S prodejem nečekejte.

Ceny nemovitostí v Praze dosahují absurdních výšin a mnozí majitelé stále vyčkávají, aby prodali co nejvýhodněji. Ekonomové i sociologové naopak varují - není důvod předpokládat, že ceny porostou věčně. Ekonomická krize z roku 2008, kterou měly na svědomí právě vysoké ceny nemovitostí, se může opakovat.

Průměrné ceny nových bytů se aktuálně podle údajů Hypoteční banky liší jen o 3,6 % od krizového roku 2008, u starších bytů je rozdíl 11,2 %. Praha se ovšem celorepublikovému průměru výrazně vymyká - ceny jsou zde mnohem vyšší než v regionech čili se rychle přibližují maximu, kterého dosáhly před ekonomickou krizí.

Za kolik můžete prodat svoji nemovitost? Využijte online odhad zdarma.

„To, že na trhu nemovitostí vznikla bublina, se bohužel obvykle dozvíme až poté, co splaskne,“ řekl v roce 2007 tehdejší viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer pro Hospodářské noviny. Čeká nás nyní další překvapivé splasknutí?

Kdy začnou ceny klesat

O situaci na realitním trhu vypovídá srovnání růstu cen s růstem mezd či HDP, ale také počet dní, které je třeba k prodeji či pronájmu. V zimě 2016 se byt podle sReality prodal v průměru za 60 dní, zatímco ještě na jaře 2015 to bylo 117 dní.

Schopnost expertů odhadovat bubliny je však značně omezená. Jenže stejně bláhové je laické očekávání prodávajících, že ceny porostou pořád dál podle stávajícího trendu. Optimismus je typický pro chování lidí na realitním trhu, ale neodpovídá logice ekonomických cyklů, jak jsme bolestně zjistili v krizovém roce 2008.

A situaci na trhu nepomáhají ani nízké úrokové sazby, které už dlouho drží nízko Česká národní banka. Zatímco ceny nemovitostí rostou, k hypotečním úvěrům jsou povzbuzováni i kupující, kteří nemají žádné vlastní prostředky, půjčují si 100 % kupní ceny, a tedy pomáhají vytvořit na trhu bublinu. Švýcarská Banka pro mezinárodní platby proto nedávno doporučila centrálním bankám jednotlivých států, aby současné oživení ekonomiky využily k vracení úrokových sazeb na normální úroveň.

Jak naplánovat výhodný prodej

Stejně jako prodávající, i kupující předpokládají, že ceny dále porostou, proto mají nyní zájem nakoupit nemovitosti i za vysoké ceny. Obávají se, že za rok budou ještě vyšší. Pro majitele nemovitostí je to příležitost prodat za výhodnou cenu a rychle, protože poptávka je vysoká.

Čekání na další růst přináší riziko, že ceny klesnou dříve, než nemovitost prodáte. Co se stane pak? Tentokrát začnou vyčkávat kupující - proč by kupovali za stávající cenu, když trend je klesající a za rok pravděpodobně nakoupí ještě levněji? Realitní trh se může na čas zastavit.

Letos tedy na nic nečekejte a prodejte bezpečně, za aktuálně výhodné ceny.

Zdroj: MAXIMA REALITY, s.r.o.

Autor: Komerční prezentace

Podobné články