RealityMIX.cz

Nejdražší ulicí ve střední a východní Evropě je pražská Pařížská

Nejdražší ulicí ve střední a východní Evropě je pražská Pařížská

26.1.2017: Podle studie společnosti CBRE je pražská Pařížská nejatraktivnější a zároveň i nejdražší ulicí ve střední a východní Evropě. V důsledku nedostatku retailových prostor se ale pražská high street rozšiřuje i do ulic přiléhajících k Pařížské, dále do ulice Na Příkopě a dalších atraktivních míst.

“V současnosti je nejdražší ulicí Pařížská s prime rent 220 euro za metr čtvereční a měsíc, kterou s 215 eury následuje ulice Na Příkopě. Kvůli nedostatku obchodních prostor v lukrativních zónách v roce 2017 očekáváme nárůst prime rent, a to až o pět procent. Tomu přispívá i rostoucí počet turistů, který podporuje tržní vývoj,” říká Tomáš Beránek, Head of High Street Retail and Tenant Representation společnosti CBRE.

V roce 2017 lze očekávat vysokou aktivitu a příchod nových značek, které se rozhlížejí po pražské high street. Tuto aktivitu podporuje i expanze Centra Chodov. To znamená, že noví maloobchodníci, kteří do Centra Chodov přijdou, budou chtít otevřít i obchod na pražské high street. V příštím roce bude také otevřen obchod značky Foot Locker na Václavském náměstí, který bude její středoevropskou vlajkovou lodí. V roce 2017 projdou některé projekty - kupříkladu Palac ARA, rekonstrukcí.

A jak se vyvíjí nájemné na dalších trzích světa?

Top 10 globálních high streets podle úrovně nejvyššího dosahovaného nájemného v prémiových lokalitách:

Trh Ulice / lokalita Prime Rent
2. Q. 2016
New York Fifth Avenue € 3 277
Hong Kong Russell Street € 1 520
Londýn New Bond Street € 1 379
Paříž Avenue des Champs-Elysees € 1 119
Tokio Chuo Dari € 1 074
Sydney Shopping center € 822
Zurich Bahnhofstrasse € 742
Singapore Shopping center € 702
Peking Shopping center € 677
Guangzhou Shopping center € 659

Zdroj: TZ CBRE, vizualizace: Centrum Chodov

Podobné články