RealityMIX.cz

Neobsazenost kanceláří v Praze letos vzroste na 14 procent

Neobsazenost kanceláří v Praze letos vzroste na 14 procent

Kancelářský trh v hlavním městě čeká letos další pokles, na konci tohoto roku nebo na začátku příštího by mohlo být neobsazeno až 14 procent prostor.

Kancelářský trh v hlavním městě čeká letos další pokles, na konci tohoto roku nebo na začátku příštího by mohlo být neobsazeno až 14 procent prostor.

Vyplynulo to z analýzy mezinárodní poradenské společnosti Colliers International. Na konci loňska byla neobsazenost pražských kanceláří necelých 12 procent. Podíl kanceláří bez nájemce v Praze stoupl už loni, a to o tři procentní body. Celková nabídka kancelářských ploch v metropoli ke konci roku 2009 dosáhla 2,7 milionu metrů čtverečních. Dokončeno loni v Praze bylo zhruba 162 tisíc metrů čtverečních kanceláří, o polovinu méně než v roce 2008.

Nejvíc prázdných kanceláří je v Praze 7, téměř 24 procent. Největší nárůst v počtu neobsazených prostor zaznamenala Praha 8, zde stoupla z pěti procent na 18,5 procenta. Letos bude v Praze podle odhadů odborníků nabídnuto téměř 34 tisíc metrů čtverečních nové plochy pro kanceláře. Největší část zajistí dokončovaná budova Filadelfie v BB Centru v Praze 4.

Na trh se dostanou i další prostory, z nichž odejdou současní nájemníci, podle odhadu Colliers International mohou mít firmy kolem 20 až 30 procent nevyužitých ploch. Letos by měla být v metropoli zahájena výstavba jen několika budov, které následně doplní nabídku kanceláří v příštích dvou letech. Jsou to již předem pronajatý projekt Main Point Karlin nebo dvě budovy projektu City na Pankráci.

Zdroj: Realit

Podobné články