RealityMIX.cz

Nové centrum pražských Vinohrad má zelenou

Nové centrum pražských Vinohrad má zelenou

24.11.2017: Dolní část pražské Vinohradské třídy se o kus přiblížilo svému znovuzačlenění do života hlavního města. Umožní to nový projekt, který zde plánuje vybudovat developerská společnost HB Reavis.

Ministerstvo kultury České republiky totiž definitivně rozhodlo, že objekty bývalého ústředí plynárenské společnosti Transgas a přilehlých kancelářských budov ze 70. let minulého století nejsou kulturní památkou, čímž padla poslední překážka v jeho realizaci.

HB Reavis se chystá nad Václavským náměstím, v místě, kde stojí tři mohutné budovy Transgasu, podle návrhu architektonického studia Jakub Cigler Architekti vybudovat nový polyfunkční komplex. Ten bude tvořen sedmi budovami, které se přizpůsobí měřítku okolo stojících domů. Projekt kladně hodnotí například architektka Eva Jiřičná, historik architektury Zdeněk Lukeš nebo i architekt stávajícího komplexu budov Václav Aulický. „Návrh na novou výstavbu od architekta Jakuba Ciglera považuji za zdařilý a přinášející významná pozitiva,“ vysvětluje svůj názor Aulický.

Pražané se díky projektu mohou těšit na nový veřejný prostor se zelení, veřejnosti přístupnými terasami a bezbariérovým průchodem z Vinohradské do Římské ulice. Novostavba je projektována tak, aby z hlediska energetické úspornosti a šetrnosti k životnímu prostředí vyhověla nárokům prestižních certifikátů BREEAM Excellent a WELL.

Petr Herman, generální ředitel HB Reavis pro Českou republiku, upozorňuje na to, že HB Reavis nezapomíná ani na místní obyvatele: „Chceme být dobrými sousedy. Rádi bychom dali lidem možnost, aby rozhodli, jaké služby nebo obchody by v nových budovách neměly chybět. Uděláme potom vše pro to, aby zde opravdu byly. Jsem rád, že to bude právě naše společnost, která tuto významnou lokalitu bude revitalizovat a vrátí ji Pražanům.“

Petr Herman zároveň ocenil ministra kultury za jeho nestrannost. „Chtěl bych poděkovat panu ministru Hermanovi za to, že konečný verdikt vynesl na základě doporučení odborných komisí. Už vloni ministerstvo konstatovalo, že architektonické kvality souboru budov nevyvažují jeho urbanistické nedostatky. Jsme rádi, že pan ministr během přezkumného řízení dospěl k závěru, že toto rozhodnutí bylo podloženo důkladnou analýzou všech podkladů,“ dodává Petr Herman.

Podle předběžných odhadů by se mohlo začít stavět přibližně za rok, celý projekt by mohl být dokončen počátkem roku 2021. Vše ale bude záležet na tempu administrativních procesů, které musí před zahájením stavby proběhnout.

Zdroj: TZ
Autor: Jana Hrabětová

Podobné články