RealityMIX.cz

Novela zákona zpřísní postihy za nepovolené stavby

Novela zákona zpřísní postihy za nepovolené stavby

Ministerstvo pro místní rozvoj odeslalo v únoru na Úřad vlády novelu stavebního zákona, která by měla zpřesnit některá dosavadní ustanovení a upravit je vůči některým požadavkům vyplývajících ze současné praxe.

Ministerstvo pro místní rozvoj odeslalo v únoru na Úřad vlády novelu stavebního zákona, která by měla zpřesnit některá dosavadní ustanovení a upravit je vůči některým požadavkům vyplývajících ze současné praxe.

Především by měla stavbařům zjednodušit administrativu. Úředníci počítají s její platností od 1. ledna 2011. Nejvýznamnější změny přináší novela v oblasti územního rozhodování, tedy při umísťování záměru, pak především při jeho uskutečňování, to znamená na úseku stavebního řádu. Z hlediska umísťování záměrů bude existovat více staveb, které nebudou vyžadovat rozhodnutí o umístění ani povolení realizace. Novela také obsahuje podrobně rozpracovaný postup při uzavírání veřejnoprávních smluv, jež nahrazují územní rozhodnutí. Tento zjednodušující postup je v praxi stále více využíván. Dále zpřesňuje procesní postupy při vedení zjednodušeného územního řízení, při vydání územního souhlasu a při vedení společného územního řízení a stavebního řízení.

Novinkou je institut předběžné informace

Novela přináší také několik zcela nových záležitostí, jako je třeba institut předběžné informace. Na jeho základě může žadatel například zjistit, zda bude jeho záměr vyžadovat vydání rozhodnutí nebo jiný úkon stavebního úřadu (např. vydání územního souhlasu), autorizovaného inspektora, jak bude jeho žádost posuzována apod. Určité změny nastávají v procesu územního řízení. Upouští se například od veřejného ústního jednání v případech záměrů, které nepodléhají posuzování vlivů na životní prostředí, snižují se nároky na obsah žádosti o vydání územního rozhodnutí a písemného vyhotovení územního rozhodnutí, mění se způsob doručování oznámení o zahájení územního řízení a územního rozhodnutí.

Zvýší se odbornost stavebních úřadů

V oblasti uskutečňování záměru by měla novela zvýšit odbornost stavebních úřadů, a to tím, že stanovuje kvalifikační požadavky na jejich zaměstnance. Novela dále rozšiřuje počet staveb, které nevyžadují stavební povolení ani ohlášení. Vzájemně sjednocuje procesní postupy u ohlášení a oznámení jednotlivých záměrů, upravuje povolení stavby autorizovaným inspektorem včetně nápravy vydaných certifikátů. Novela také řeší aktuální situaci týkající se realizace nepovolených staveb. Stanovuje nové důvody a procesní postupy pro jejich odstranění. Celkově novela upřesňuje a rozšiřuje skutkové podstaty přestupků a deliktů.

Zdroj: Realit

Podobné články