RealityMIX.cz

Nový charitativní kalendář postavil znevýhodněné děti po bok sportovců

Nový charitativní kalendář postavil znevýhodněné děti po bok sportovců

9.1.2018: Charitativních kalendářů existuje celá řádka, tento je ale trochu jiný. Na fotografiích představuje nejenom známé tváře ze světa sportu, ale také ty, jimž je tento projekt vlastně určený – děti, ke kterým se osud nezachoval hezky.

Jde o žáky základní a střední školy CREDO, o.p.s. Trpí různými druhy postižení fyzického nebo mentálního charakteru, od lehkých forem až po těžké. Škola tyto děti rozděluje do tříd po maximálně šesti žácích a vzdělává je. Každému dítěti je věnována speciální péče.
Mimo areál školy tyto děti často poznávají, že ne každý je ochotný se k nim chovat hezky. Pro mnohé jako by patřily k okrajovým částem společnosti. Nedostávají dostatek prostoru k rozvoji a jen málo lidí jim dává najevo, že jim na nich záleží.

Co stálo na počátku projektu

To vše dobře vnímá Josef Kubásek, momentálně pracující pro společnost BILLA v Olomouci. Jinak ale jde o bývalého fotbalového brankáře, mistra ligy v dresu Slavia Praha a účastníka ME U21. Právě on totiž dostal nápad vytvořit kalendář s těmito dětmi v doprovodu úspěšných sportovců. Výtěžek prodeje by pak šel přímo zmíněné škole.
To, co se zdálo být nejtěžším, tedy přemluvit ke spolupráci známé tváře sportovního světa, se nakonec ukázalo jako hračka. Dvanáct mužů nadšeně souhlasilo a focení mohlo začít. Byl mezi nimi i Igor Kohut, ředitel firmy NEXT INVEST. „Byl jsem přítomen již v Grygově při utkání hvězd, kdy se v tombole vybralo ve prospěch školy šedesát tisíc korun. Když pan Kubásek přišel s nápadem na kalendář, byl jsem nadšený. Jsem rád, že jsem projektu mohl pomoci nejenom já, ale i celá naše olomoucká pobočka NEXT REALITY,“ prozrazuje Igor Kohut.

Ne stafáž, ale parťáci

Prioritou číslo jedna bylo, aby děti nesloužily na fotkách jenom jako jakási stafáž. Proto fotograf Petr Coufal vytvořil dvanáct krásných dvojportrétů. Každé dítě je se sportovcem v jakémsi dialogu, jako dva rovnocenní parťáci. Z fotek je patrné, jak si to žáci školy CREDO užili – a spolu s nimi i jejich noví kamarádi, kteří kvůli focení byli ochotni zrušit tréninky či jiné akce v Brně nebo v Praze.
Většina zobrazených sportovců patří mezi olomoucké patrioty – legendární fotbaloví trenéři Uličný a Brückner, internacionál Marek Heinz, mladý zápasník v thajském boxu Štěpán Guba nebo judista David Klammert. S Olomoucí jsou spojení i dříve zmínění ligoví fotbalisté Kohut a Kubásek, a také hokejový brankář Braňo Konrád, který chytá první ligu za místní Kohouty.
Avšak přijeli i mimoolomoučtí – rozhodčí Miroslav Zelinka a proslulý fotbalový bavič Petr Švancara.

Kalendář je stále v prodeji

Všichni, kteří se na tomto kalendáři podíleli, pracovali bez nároku na honorář a patří jim za to velký dík. Po zhotovení kalendáře následoval, jak jinak, slavnostní křest. Celá parta se tak sešla znovu – učitelé a zaměstnanci školy, partneři projektu, sportovci a samozřejmě i žáci. Kalendář polilo šampaňské, podávalo se výborné občerstvení, zaznělo mnoho dojemných děkovných řečí. Děti mají rozhodně na co vzpomínat.
Ač už leden dávno začal, je stále možné si tento výjimečný kalendář pořídit. Stačí kontaktovat základní a střední školu Credo! Cena kalendáře činí 150 korun.

Zdroj: NEXT REALITY

Autor: Komerční prezentace

Podobné články