RealityMIX.cz

Nový karlínský motýl? Administrativní budova od AFI Europe

Nový karlínský motýl? Administrativní budova od AFI Europe

24.5.2018: Praha 8 - Přestřižením pásky zahájili včera zástupci společnosti AFI Europe slavnostní večer, na kterém oficiálně představili svůj nový administrativní projekt Butterfly - AFI Karlín. Kolaudace projektu, stojícího zhruba pět minut chůze od stanice metra trasy B Křižíkova, proběhla počátkem letošního roku.

Prostor pro zeleň

Budova AFI Karlín disponuje celkem 23 000 metry čtverečními pronajímatelných ploch a v současnosti je obsazena z více než 70 procent. K nájemcům náleží například společnosti ALEF, Edenred, IQVIA, Kulina.cz, mBank či Slevomat.cz.

Projekt, který je navržen ve standardu BREEAM Excellent, pochází z dílny architektonického studia CMC Architects. Tvoří jej dvě pětipodlažní budovy s ustupujícím šestým podlažím a otevřeným atriem uprostřed. Inspirován je přírodní scenérií nedalekého vrchu Vítkov a při pohledu z výšky připomíná křídla motýla v letu. Celoprosklenou fasádu s inteligentním systémem vnějšího stínění pokrývá více než čtyřicet tisíc rostlin.

„Mnoho lidí buduje rostlinné fasády v lobby a atriích. V České republice ale ve skutečnosti neexistuje budova se zelenou fasádou o takové rozloze, jako má AFI Karlín. Při výběru porostu jsme řešili jak udržet budovu zelenou celoročně. Zvolené rostliny bylo třeba namíchat tak, aby budova nebyla nudně šedivá, žlutá nebo hnědá, až v zimě určité druhy uschnou nebo uhynou. Proto jsme testovali řadu trav, popínavých rostlin, stálezelených druhů jako břečťan atd. Z asi stovky testovaných jsme nakonec vybrali deset druhů rostlin. Jsou rovnoměrně rozprostřené po celé budově - některé kvetou, některé jsou zelené celoročně a i kdyby nastal nějaký problém, vždycky nějaká z nich přežije," vysvětluje David R. Chisholm, hlavní architekt studia CMC architects.

Uvnitř budovy nechybí úschovna kol s kompletním zázemím pro cyklisty, podzemní parkoviště pro více než tři stovky automobilů i nabíjecí stanice pro elektromobily. Součástí projektu je také veřejný park s původní barokní kapličkou a vodními prvky, v němž se nacházejí různé typy přístřešků pro ptáky, čmeláky a netopýry.

Prostor pro umění

Každé ze čtyř vstupních lobby od poloviny dubna dekorují originální skleněné skulptury, které vyrobila společnost LASVIT podle návrhu svého uměleckého ředitele Maxima Velčovského. Jedná se o portréty významných osobností, které jsou úzce spjaty s historií této městské čtvrti: herečky a spisovatelky Olgy Scheinpflugové, průmyslníka Emila Kolbena, vynálezce Františka Křižíka a v neposlední řadě také Karolíny Augusty Bavorské, rakouské císařovny a české a uherské královny, na jejíž počest bylo v roce 1817 nově založené první pražské předměstí pojmenováno Karlín.

Portréty jsou složené z tisíců skleněných bublin vyskládaných tak, že na stěně vytváří plastické obrazy jednotlivých osobností Karlína. Bubliny v různých tvarech tvoří několikametrové obrazy, které jsou podobně jako díla impresionistických malířů rozeznatelné až z větší vzdálenosti. Složení portrétu za pomoci shluků skleněných bublin je výsledkem matematických výpočtů, seskupování, ruční práce a pečlivé instalace podle předlohy.

Při práci na tomto projektu se Maxim Velčovský inspiroval molekulami, které jsou všude kolem nás a představují základ každé formy i života. „Skleněné bubliny připomínají kulaté tvary běžně se vyskytující v přírodě, ať už jde o kapky rosy v trávě nebo planety ve vesmíru. Pomocí základních tvarů skládám na stěnách portréty čtyř osobností spojených s životem Karlína. Zajímá mne moment, kdy se abstraktní shluk jednotlivých částic začne v lidském mozku spojovat do konkrétní podoby," komentuje své dílo Velčovský.

Autor: Jana Hrabětová

Podobné články