RealityMIX.cz

Penta, Skanska, Passerinvest Group – nejaktivnější developeři kancelářských budov

Penta, Skanska, Passerinvest Group – nejaktivnější developeři kancelářských budov

30.5.2017: Trh s kancelářskými nemovitostmi v Praze se v letech 2017 zvětší svou nabídku nových prostor o 151 000 m2, což ve srovnání s desetiletým průměrem představuje 13% nárůst. Kdo jsou nejvýznamnější hráči v segmentu developmentu kanceláří v Praze a kde se nejvíc staví?

V současné době se v Praze nachází v různých fázích výstavby celkem 340 000 m2 nových administrativních prostor, jejichž dokončení proběhne v letech 2017 až 2019. Z toho by mělo být 151 000 m2 dokončeno už letos. Jak vyplývá ze studie společnosti JLL, nejaktivnějším developerem je v současnosti česko-slovenská skupina Penta, která v současnosti staví téměř 40 000 m2 kanceláří v areálu Waltrovka v Praze 5. Díky aktivitám Penty (projekty Dynamica a Mechanica) a rozšíření centrály ČSOB o další 30 000 m2 je dnes Radlická lokalitou s nejrozsáhlejší výstavbou kanceláří v hlavním městě.

Druhým nejaktivnějším developerem je v současnosti Skanska Property Development, která v prvním čtvrtletí roku 2017 pracovala na kancelářských projektech Five (Praha 5) a Visionary (Praha 7), k nimž se nejnověji připojil i projekt Praga Studios (Praha 8). Na pomyslné bronzové příčce se umístila developerská společnost Passerinvest Group. Ta zpětně odkoupila budovy BB Centra A a C, které nyní prochází kompletní rekonstrukcí do nejvyššího standardu. Passerinvest Group již pro svou budovu A získal výhradního nájemce – od poloviny roku 2018 by zde měla sídlit centrála společnosti Moneta Money Bank.

„Ekonomický růst, pokračující expanze firem a přirozený cyklus životnosti prostor, respektive jejich obměna po zhruba deseti až patnácti letech užívání, přiměl řadu developerů k tomu, aby začali připravovat rozsáhlé administrativní projekty. V současné době se staví několik budov o ploše dvaceti tisíc metrů čtverečních a více. Patří k nim například Rustonka, Main Point Pankrác či rekonstrukce budovy Telehouse. Je třeba říci, že důvěra developerů v trh je oprávněná. Z celkem 151 tisíc metrů čtverečních nových kanceláří, které by měly být dokončeny v letošním roce, bylo na konci prvního čtvrtletí celkem 40 procent předpronajato,“ říká Blanka Vačková, vedoucí průzkumu trhu poradenské společnosti JLL.

„Pražský kancelářský trh se může pochlubit nejnižší neobsazeností od roku 2008, a to na úrovni 9,4 procenta. Firmy, které hledají své nové sídlo, si mohou vybírat ze široké nabídky, nicméně stále platí doporučení, aby firmy věnovaly hledání vhodných prostor a vyjednání kvalitních podmínek dostatek času, to znamená nejméně jeden a půl až dva roky. Časová tíseň na straně nájemce je téměř vždy zárukou horšího řešení (méně vhodná budova, méně vhodné prostory, vyšší nájemné apod.),“ dodává Aleš Novotný, Associate Director v Oddělení zastupování nájemců poradenské společnosti JLL.

V horizontu let 2019 až 2022 se chystá řada zajímavých projektů jak v centru – Masarykovo nádraží (Penta), Savarin (Crestyl), Vinohradská (HB Reavis), tak v tradičních zavedených business lokalitách – Prahy 4, Prahy 5 a Prahy 8, kde se připravují projekty jako např. Smíchov City, Rohan City, další fáze Rustonky či revitalizace BB Centra.

Trh se staršími kancelářskými budovami

„Kancelářská budova z technického a technologického po zhruba deseti letech zastarává a její vlastník stojí před rozhodnutím, jaké místo na trhu ji určí. Řada větších projektů ve vyhledávaných lokalitách jde cestou celkové rekonstrukce, které posunují technologický standard budovy na úroveň nově dokončovaných projektů. Jde zejména o investice do vzduchotechniky, chlazení, renovace společných prostor apod. K projektům, které úspěšně obhajují své místo na trhu, patří např. Stará Celnice nebo Praha City Center, oba na Praze 1. Majitelé, kteří neinvestují do modernizace budovy, jsou poté často nuceni snižovat nájem tak, aby částečně kompenzovali rozdíl v poskytovaném technickém standardu,“ dodává Pavel Kašík, vedoucí Oddělení projektových a developerských služeb poradenské firmy JLL.

Ilustrační vizualizace projekt Five
Zroj: TZ JLL

Autor: Jana Hrabětová

Podobné články