RealityMIX.cz

Podíl českých investorů na objemu realitních transakcí roste

Podíl českých investorů na objemu realitních transakcí roste

3.1.2017: Bezmála šest desítek, konkrétně 59 realitních transakcí, bylo v loňském roce zaznamenáno na území České republiky. Jedná se o historicky nejvyšší počet transakcí.

Oproti roku 2015 vzrostl i objem investic, a to o 415 milionů euro na celkových 2,44 mld. euro. Jedná se - po roce 2011 - o druhý největší objem za posledních devět let. Pokud bychom započítali i logistické areály zobchodované v rámci akvizice společnosti P3 Logistic Parks, dosáhl by objem investic svého historického maxima - tří miliard euro.

Činili se i čeští investoři, kteří v roce 2016 proinvestovali rekordní miliardu euro, a jejich podíl na celkovém objemu vzrostl na 44 procent, což je nejvíce v historii a dvakrát víc než podíl německých investorů, kteří dlouhodobě patří mezi oporu českého investičního trhu. Vyplývá to ze zprávy společnosti Cushman & Wakefield.

Z hlediska typů nemovitostí vloni vedly kancelářské prostory, na které připadl rekordní objem investic 1,5 mld. euro. Druhé místo patří maloobchodním nemovitostem s objemem 800 milionů euro. V maloobchodním sektoru proběhlo 22 transakcí, což je dvojnásobek průměru za posledních pět let.

„V případě středně velkých institučních transakcí lze do budoucna počítat s tím, že se podíl lokálních investorů může běžně pohybovat kolem padesáti procent, v letech se slabším objemem může vyšplhat i výše. Čeští investoři budou zdejšímu trhu pravděpodobně více důvěřovat i v dobách jeho kolísání,“ říká Jeff Alson, partner pro oblast středovýchodní Evropy ve společnosti Cushman & Wakefield.

Míra výnosnosti klesá

Míry výnosnosti jsou trvale na poklesu. V loňském roce spadly na nová minima. Nejnižší míru výnosnosti je evidována u prémiových nemovitostí.

„Dnes jsou míry výnosnosti ve všech segmentech nejméně 25 bazických bodů pod úrovní přelomu let 2007 a 2008. Největší rozdíly oproti předkrizovému období pozorujeme u průmyslových nemovitostí a maloobchodních ploch v centru Prahy, tzv. high street,“ říká Alexander Rafajlovič, Associate v investičním týmu Cushman & Wakefield. „Zde došlo k dramatickému posunu relativních cen oproti kancelářím či nákupním centrům,“ dodává Rafajlovič.

Zatímco v ceně maloobchodních nemovitostí se odráží růst nájemného, v kancelářském sektoru tomu tak zatím není. Investoři byli u kancelářských nemovitostí konzervativnější a s navyšováním nájemného zatím nepočítali. Největší zájem měli investoři o kanceláře v lokalitách, kde v nejbližší době nehrozí expanze nové výstavby.

V roce 2017 se očekává podobný objem investic jako vloni. Nabídka kvalitních nových budov v dobré lokalitě s investičním objemem přes 100 milionů euro ale výrazně klesne.

„Nedostatek kvalitních nových nemovitostí může vytvořit prostor pro prodej starších objektů a vyvinout tlak na cenu. Velkou neznámou je ale mezinárodně-politická a ekonomická situace, jejíž vývoj může apetit investorů významně ovlivnit,“ říká Rafajlovič.

Z hlediska jednotlivých segmentů povedou letos na českém investičním trhu pravděpodobně maloobchodní nemovitosti. Zpočátku roku se očekává uzavření rozjednaných nebo domluvených transakcí z loňského roku, například prodej OC Letňany.

Autor: Jana Hrabětová
Zdroj: TZ Cushman & Wakefield
Ilustrační foto: Forum Liberec

Podobné články