RealityMIX.cz

Proč bychom právě nyní měli uvažovat o výměně starých akumulaček za nové?

Proč bychom právě nyní měli uvažovat o výměně starých akumulaček za nové?

21.11.2017: Vytápíte byt akumulačkami a věrně vám slouží už řadu let. Víte ale, že dnešní akumulační kamna pracují výrazně efektivněji a teplo udrží podstatně déle? Spolehlivost, bezpečnost a náklady topidla vás provází celou topnou sezónu, a proto je dobré se zamyslet, jestli můžete výměnou starých, již dosluhujících akumulačních kamen za nová ušetřit. Pro odpovědi jsme navštívili Centru služeb PRE v Jungmannově ulici.

Co nám výměna akumulaček přinese?
Pokud akumulační kamna fungují bezporuchově, nutnost výměny není akutní, ale existuje reálné riziko, že se pak budete celou topnou sezónu potýkat s problémy. Výhodou akumulaček je, že je můžete - na rozdíl od topidel závislých na teplovodní soustavě - vyměnit kdykoliv.
Nová akumulační kamna jsou komfortnější a nabízejí úspornější provoz. Navíc, moderní typy mají vyšší výhřevnost, a proto je mnohdy možné zvolit typ s nižším výkonem. Řídit se původními parametry proto nemusí být správné. Dříve pro nás nebyla spotřeba topných médií tak významná, takže bylo poměrně běžné, že se instalovala kamna o vyšším výkonu, než bylo nezbytné. Dnes to není potřeba. Starší typy měly také nižší výhřevnost, což kamna doháněla vyššími výkony.
Je důležité vybírat a nakupovat spotřebiče typu akumulačních kamen na místech, kde vám kvalifikovaně poradí, které řešení splní vaše konkrétní požadavky.

Jaký výkon tedy bude dostačující?
To záleží na velikosti prostoru, který bude vytápěn. Spočítat optimální výkon vám pomohou například právě specialisté v Centru služeb PRE. Přímo na místě si současně můžete vybrat i nové topidlo - špičková akumulační kamna Stiebel Eltron s rozpětím výkonu 1,2 – 7 kW, což je dostačující pro pokrytí různých požadavků na teplo. Výhodou nákupu je i bezkonkurenční cena na trhu.
Když budeme mít vybrané akumulačky se správným výkonem, následná výměna se už nejeví tak složitě.
Pokud se jedná o pouhou výměnu kus za kus, zpravidla problém není. Komplikace však mohou nastat a je dobré jim předcházet. Proto bychom si měli před zakoupením zjistit rozměry akumulačních kamen. Ne vždy je vymezený prostor pro instalaci dostatečný a mohl by vzniknout problém s umístěním. Pokud se rozhodnete navyšovat výkon akumulaček, je potřeba mít také dostatečné elektrické jištění. To současné by nemuselo stačit.
To vše musíte mít vyřešené dříve, než akumulační kamna přivezete. Představte si situaci, kdy se k vám dostaví objednaná firma a na místě zjistí, že není možné nová kamna instalovat, protože se na určené místo prostě nevejdou. Pro vás to bude znamenat zbytečné starosti. Budete muset kontaktovat prodejce a zkusit dohodnout výměnu, nebo vrácení peněz. Pokud se dohodnete, budete muset zajistit dopravu kamen zpět – váží několik desítek až stovek kilogramů – která je v běžných podmínkách poměrně obtížná. Pokud se rozhodnete si kamna ponechat, musíte zase stavebně upravit prostor instalace.

Můžeme těmto problémům předcházet?
V Centru služeb PRE vám kromě prodeje zajistí i montáž a veškerou související agendu. Specialista Centra služeb vás nejdříve navštíví u vás doma a zjistí, zda je vše připraveno a zda budou nově zvolená kamna vyhovovat. Pokud ne, nabídne úpravu místa instalace. Vše tak řešíte pouze s jednou firmou a nemusíte shánět různé řemeslníky.
Důležité je ještě zmínit, že prohlídka místa proběhne dříve, než kamna zakoupíte. Jakékoliv riziko chybného nákupu nebo problémů při instalaci proto nehrozí. Začít šetřit na provozu akumulaček vám tak nic nebrání.

Kromě výměny akumulačních kamen jsou ještě v domácnosti další spotřebiče. Které bychom měli také prověřit a případně nahradit?
Možná i u vás by bylo vhodné změnit zdroj ohřevu vody z plynového na elektrický. Starší typy karem mohou znamenat potenciální riziko úniku obávaného oxidu uhelnatého, proto jsou často měněny za elektrické bojlery. Samozřejmě i tuto výměnu plynového spotřebiče za elektrický vám v rámci služeb mohou zajistit také v Centru služeb.
Pokud nechcete měnit plynovou karmu za elektrický bojler, pořiďte si hlásiče úniku oxidu uhelnatého. Instalace je velmi snadná a vy budete mít jistotu, že jste v bezpečí. Mimochodem, na elektrický bojler, stejně jako na akumulační kamna, lze využívat cenově výhodné dvoutarifní distribuční sazby s osmi hodinami nízkého tarifu. Tato sazba se přitom nevztahuje jen na akumulační kamna, ale na celkovou spotřebu elektřiny v dané domácnosti, což dále přispívá ke snížení výdajů.

Zdroj: Centrum služeb PRE

Autor: Komerční prezentace

Podobné články