RealityMIX.cz

Robert Hanzl: Přerušení projednávání realitního zákona nejvíce nahrává těm, kteří na trhu parazitují

Robert Hanzl: Přerušení projednávání realitního zákona nejvíce nahrává těm, kteří na trhu parazitují

16.3.2017: Projednávání očekávaného realitního zákona v minulých dnech přerušila Legislativní rada vlády. Je tedy docela dobře možné, že se letos kvůli tomuto kroku opět nestihne zákon schválit.

Tento fakt je překvapující především z toho důvodu, že v minulosti nebyly k přerušení projednávání tohoto zákona téměř žádné připomínky. Naděje, kterou pro všechny slušné podnikatele v realitách realitní zákon sliboval, se tedy odkládá, což je právě pro seriózní realitní obchodníky zklamáním. Radovat se naopak mohou podvodníci, „realitní šmejdi“ a pseudorealitní kanceláře. Právě jejich praktiky měl totiž zákon eliminovat.

Navrhovaný zákon nastavoval pravidla pro činnost realitních makléřů například v tom, že by museli prokázat odbornou způsobilost či platit pojištění profesní odpovědnosti. Problémem trhu jsou právě ti, kteří na něm parazitují a situace, která na trhu vládne, jim vyhovuje. Navíc podkopávají jméno seriózních realitních kanceláří obecně a staví na tom své kampaně. Transparentně různými kanály hlásají, že je v pořádku, když klienti obchází realitní kanceláře, protože se pak vyhnou placení „předražených“ provizí. Své služby pak nabízí za minimální poplatek, avšak následné služby zpoplatní. Ve výsledku se tedy chovají jako realitní kanceláře, jen s tím rozdílem, že za nic nezodpovídají a klient pak nemá šanci žádného dovolání.

O tom, že je na našem trhu celá řada tak zvaných „garážových realitek“ využívajících různé inzertní portály, tvářící se jako servery pro soukromou inzerci, není třeba pochybovat. Každý si může odvodit sám, že tímto způsobem pouze zastírají realitní služby, aby následné provize nemusely nikde vykazovat a odvádět z nich daně.

Je velká škoda, že letité úsilí tak přišlo vniveč. Asociace realitních kanceláří ČR se od počátku podílí na přípravách zákona a v poslední době to byla jediná profesní organizace na trhu, která aktivně komunikovala s ministerstvem pro místní rozvoj ohledně všech podstatných záležitostí.

Je evidentní, že nyní si musíme jako zástupci té „seriózní“ části naší profese pomoci sami. Nepůjde to ničím jiným než kvalitními službami, pečlivým servisem a také jasným postojem ke všem, kteří obor a naše klienty poškozují.

Robert Hanzl

Člen asociační rady ARK a majitel realitní kanceláře NEXT REALITY

Zdroj: www.nextreality.cz

Autor: Komerční prezentace

Podobné články