RealityMIX.cz

Rozšířené Centrum Chodov láká nejenom na nové značky, ale i nejmodernější tuzemský multiplex

Rozšířené Centrum Chodov láká nejenom na nové značky, ale i nejmodernější tuzemský multiplex

11.10.2017: Tři stovky obchodních jednotek na ploše přesahující sto tisíc metrů čtverečních mohou od středy 11. října 2017 navštívit lidé, kteří se vypraví do Centra Chodov, ležícího u stejnojmenné stanice metra v Praze 4. Po třech letech prací, zahrnujících rekonstrukci a rozšíření prostor, se tak OC Chodov zařadilo mezi největší tuzemská obchodní centra.

„Naší snahou bylo dát Centru Chodov další rozměr, posunout ho na vyšší úroveň. Chtěli jsme vytvořit nejenom komerční, ale i volnočasovou destinaci s významem pro celý region, jež bude navíc plně odpovídat standardům jednadvacátého století. Pevně věřím, že pro návštěvníky dneškem začíná nová éra v oblasti nakupování a zábavy,“ uvedl Arnaud Burlin, ředitel Unibail-Rodamco pro střední a východní Evropu. V průběhu úprav se Centrum Chodov rozrostlo z necelých 61 tisíc metrů čtverečních na 102 266 metrů čtverečních, což ho řadí mezi největší obchodní centra v zemi. Z hlediska rozmanitosti a počtu jednotek, kterých je pod jednou střechou více než 300, patří v České republice na špici. Nabízí také 3 433 parkovacích míst.

Design exteriérů pochází z dílny britského studia Benoy, za podobou interiéru stojí firma Saguez & Partners. Projekt v nedávné době obdržel prestižní certifikát BREEAM s úrovní Excellent ve fázi „Design“. Tento výsledek je vůbec nejlepším hodnocením pro obchodní centrum u nás.

Nové prostory obohacují unikátní designové prvky, k nimž patří například lustr od českého výrobce Lasvit, který je replikou inspirovanou slavnými lustry ze světových oper a divadel. Neméně zajímavá je interaktivní instalace od holandského studia Drift složená z textilních květin, jež se díky speciální technologii otevírají a uzavírají v závislosti na pohybu návštěvníků v prostoru pod nimi.

Nové značky i koncepty
Vedle populárních a etablovaných značek naleznou zákazníci v novém Centru Chodov také ty, které zde odstartují své působení na českém trhu. Jedná se například o Zara Home, Oysho, AX (Armani Exchange), Yamamay, Boux Avenue, AW Lab a další. Exkluzivní součástí centra je inovativní koncept The Designer Gallery, tedy prostor prezentující v zajímavém designovém prostředí přední zahraniční i lokální značky. Jejím srdcem je Concept Store Czech Labels & Friends, nabízející desítky českých značek a autorských kolekcí návrhářů. Výjimečnost The Designer Gallery dále podtrhuje řada prémiových služeb, pravidelné animace či workshopy pro fashion komunitu.
„Velký důraz klademe i na příjemnou atmosféru, individuální péči a rozmanitý doprovodný program, z něhož si vybere opravdu každý. Díky tomu si každý odnese svůj vlastní zážitek z nakupování,“ přibližuje koncepci Centra Marcela Hrdličková, ředitelka Centra Chodov.
Rozlehlá restaurační zóna Grand Kitchen, fungující zde již od března 2017, dává návštěvníkům příležitost užít si rozmanitou nabídku jídla a kuchyní; jde o dynamické místo hostící časté gastronomické akce.

V těsném sousedství Grand Kitchen zahajuje provoz kino Cinema City. Se svými 18 sály využívajícími nejnovější digitální technologie, včetně tří VIP sálů s luxusními službami a 4DX kinosálem, je nyní největším a nejmodernějším multiplexem v České republice. Filmy v něm může současně sledovat více než 2 600 diváků.

Šetrné Centrum
K osvětlení interiéru se prakticky ve všech případech používají úsporné LED zářivky s dlouhou životností a intenzita venkovního osvětlení se v nočních hodinách snižuje na minimum. K vytápění a klimatizaci se využívají technologie, které životní prostředí zatěžují minimálně, a ke chlazení budovy slouží především voda. S vodou obecně hospodaří Centrum Chodov velmi pečlivě. Při splachování toalet je využívána především tzv. šedá voda, tedy voda již jednou použitá v umyvadlech a sprchách, a voda dešťové. Umyvadlové baterie a nádrže na toaletách mají průtok vody regulovaný tak, aby nedocházelo ke zbytečnému plýtvání. Důraz je kladený také na recyklaci odpadu, proto jsou v pasážích umístěné koše na tříděný odpad.

Centrum Chodov v číslech
Celková investice do rekonstrukce a rozšíření dosáhla výše 170 milionů euro (4,4 miliardy korun). Přibylo zde více než 40 tisíc metrů čtverečních plochy a na stavbě se podílelo více než 10 tisíc dělníků, kteří dohromady na tomto projektu odpracovali zhruba tři miliony hodin. Během rozšíření centra bylo využito 10 tisíc tun oceli, což je 1,4krát více než při stavbě Eiffelovy věže v Paříži. Další zajímavostí je délka položených kabelům, která činí 1 146 kilometrů, to představuje vzdálenost z Prahy do norského Osla. Celkové množství použitého betonu se vyšplhalo na 30 tisíc metrů krychlových a za zmínku stojí i počty rostlin, které zde byly vysazeny – najdete jich zde půl milionu.

Autor: Jana Hrabětová

Podobné články