RealityMIX.cz

Sakura byla nominována na Projekt budoucnosti

Sakura byla nominována na Projekt budoucnosti

29.12.2017: Rozkvetlý bytový komplex Sakura developerské skupiny T.E se dostal na finální shortlist architektonické soutěže WAN Awards 2017 a zařadil se mezi šestici nejlepších staveb světa.

Sakura, projekt developerské skupiny T.E, který je unikátní pro svou netradiční formu spojení domu a zahrad, obhájila nominaci do prestižní celosvětové architektonické soutěže WAN Awards 2017 v kategorii Future Projects – Residential. Celkem se na finální shortlist dostalo šest staveb ze čtyř kontinentů. Vítěze vybere porota složená z odborníků z celého světa 28. února 2018.

„Velice nás těší, že se můžeme účastnit soutěže takovéhoto formátu, jakou je právě WAN Awards. Porota sledovala projekty po celém světě, přičemž se zaměřila nejen na ty s výjimečným designem, ale i vizí, progresivním přístupem a v neposlední řadě i přínosem pro své obyvatele. Právě v symbióze těchto složek vidíme silnou stránku Sakury,“ řekl Martin Hubinger, partner T.E.
Jeho slova potvrzuje Sean Clifton, hlavní architekt a ředitel pražské kanceláře studia Jestico + Whiles: „Sakura vyniká nejenom díky visutým zahradám plným vzrostlé zeleně. Její unikum tkví především v konceptu zaměřeném na kombinaci ojedinělé architektury, kvality použitých materiálů, promyšlených dispozic, vytvoření soukromého parku nebo doplňkových služeb. Všechny tyto jednotlivosti ve své souhře vytvářejí stavbu, která má u nás i v cizině jen malé srovnání. WAN Awards je celosvětově největší architektonickou soutěží. Díky jejímu významu můžeme už jen nominaci mezi finální šestici považovat za obrovský úspěch.“

Bytový komplex obalený zelení vzniká v pražských Košířích. Podél obvodových stěn jsou v několika řadách umístěny římsy osázené rostlinami. Všechny byty v domě tak díky tomu budou mít soukromé zahrady s výhledem na Prahu. „Na dům instalujeme 32 tisíc kusů květin, keřů a stromů. Pro srovnání: Bosco Verticale, možná nejznámějším stavba pracující s principem visutých zahrad, má na svém kontě „pouze“ 20 tisíc kusů rostlin,“ uvedl Ferdinand Leffler, zakladatel zahradního atelieru Flera. Veškerá zeleň bude mít jako hlavní zdroj závlahy vodu ze zemního vrtu a retenční nádrže na dešťovou vodu, díky čemuž nebude nutné čerpat další z vodovodního řadu. Budova bude dále disponovat technickou přípravou pro souběžný chod hned 30 dobíjecích stanic na elektromobily. Za jeden den zde tedy na směny bude možné nabít všech 90 vozů, na něž je dům dimenzován.

Zdroj: projekt Sakura

Autor: Komerční prezentace

Podobné články