RealityMIX.cz

Skladové a výrobní nemovitosti ve druhém čtvrtletí roku 2016

Skladové a výrobní nemovitosti ve druhém čtvrtletí roku 2016

Celkem 182 400 metrů čtverečních skladových ploch v jedenácti průmyslových parcích bylo ve druhém čtvrtletí dokončeno na území České republiky. Vyplývá to z údajů zveřejněných sdružením Industrial Research Forum.

To bylo založeno v roce 2010 s cílem poskytovat co možná nejúplnější, nejpřesnější a nejtransparentnější data o vývoji českého trhu se skladovými a výrobními nemovitostmi. Členy Industrial Research Fora jsou společnosti CBRE, Colliers, Cushman & Wakefield a JLL, které sdílejí základní informace o vývoji trhu.

Dokončené projekty

Mezi největší projekty dokončené ve druhém kvartálu letošního roku se řadí první hala logistického parku Mountpark Pilse, realizovaná na spekulativní bázi (43 900 m²), dále rozšíření haly pro stávajícího nájemce VF Corporation v areálu P3 Prague D8 (23 400 m²) a výrobní hala budovaná na míru pro BWI Group v Panattoni Park Cheb (16 000 m²). Poměr spekulativní výstavby ve druhém čtvrtletí roku 2016 významně vzrostl na 36 % z celkového objemu, a to díky dokončení spekulativního projektu Mountpark Pilsen.

Projekty ve výstavbě

Na konci druhého čtvrtletí roku 2016 se nacházelo ve výstavbě celkem 217 300 m² skladových a výrobních ploch, situovaných především v širším okolí Prahy. Z celkového objemu aktuální výstavby zahájilo 63 % výstavbu ve druhém čtvrtletí tohoto roku, 89 % z projektů ve výstavbě je plánováno k dokončení do konce roku 2016. Podíl spekulativní výstavby se mírně zvýšil na 44 %.

Nájemné

Nejvyšší dosahované nájemné průmyslových a logistických nemovitostí (tzv. prime headline) v České republice zůstalo ve druhém čtvrtletí roku 2016 stabilní a pohybuje se na úrovni 4,25 eura/m²/měsíc. Výše nájemného za kancelářské vestavky dosahuje 8,00 až 9,00 euro/m²/měsíc. Obvyklá výše servisních poplatků se pohybuje mezi 0,50 až 0,65 euro/m²/měsíc.

Zdroj: TZ Industrial Research Forum
Ilustrační foto: Mountpark Pilse

Autor: Jana Hrabětová

Podobné články