RealityMIX.cz

Stavební spoření je stále poměrně oblíbený produkt

Stavební spoření je stále poměrně oblíbený produkt

Své místo na trhu má stavební spoření již více než 15 let. Za tu dobu si získalo nejen miliony příznivců, ale trvale zakotvilo i v mnoha finančních plánech českých rodin. Jednoduchost produktu, široká paleta využití a v neposlední řadě i velice výhodná státní podpora, to jsou pádné argumenty, které přesvědčí téměř každého.

Své místo na trhu má stavební spoření již více než 15 let. Za tu dobu si získalo nejen miliony příznivců, ale trvale zakotvilo i v mnoha finančních plánech českých rodin. Jednoduchost produktu, široká paleta využití a v neposlední řadě i velice výhodná státní podpora, to jsou pádné argumenty, které přesvědčí téměř každého.

Tak výhodné podmínky neumožňuje žádná jiná forma spoření a společně s výhodným úvěrem skýtá optimální řešení pro financování vlastního bydlení. Stavební spoření je považováno za jeden z nejbezpečnějších a nejvýhodnějších finančních produktů na českém trhu. Právo provozovat stavební spoření mají pouze specializované banky na základě zvláštního oprávnění. Klient již při podpisu smlouvy přesně ví, kolika procenty mu budou vložené finanční prostředky úročeny, jaké jsou podmínky pro státní podporu a jaká bude úroková sazba případného úvěru.

Výnosnost stavebního spoření se při zpětném přepočtu a šestileté době spoření pohybuje přes šest procent ročně, a to vše bez jakéhokoli rizika. Vklady stavebního spoření jsou ze zákona pojištěny až do výše odpovídající částce 50 tisíc eur. Při volbě stavební spořitelny pro uzavření smlouvy o stavebním spoření je zapotřebí nejen porovnat výši úhrady za uzavření smlouvy, ale také kolik zaplatíte ročně za vedení účtu, jak jsou vaše vklady úročeny, jaké služby a servis nabízí spořitelna bezplatně a jaké možnosti máte, pokud budete chtít v budoucnu čerpat překlenovací nebo řádný úvěr.

Zisk státní podpory zaručí pouze dodržení vázací lhůty

Obecně lze říci, že za uzavření smlouvy o stavebním spoření si stavební spořitelny účtují poplatek, který se zpravidla pohybuje kolem jednoho procenta z cílové částky. Jednotlivé platby na účet stavebního spoření je možné poukázat buď v měsíčním intervalu, nebo nepravidelně, či jednou za rok. Vše se řídí všeobecnými obchodními podmínkami vámi vybrané spořitelny. Ke své naspořené částce obdržíte ještě státní podporu ve výši 15 procent z ročně uspořené částky, maximálně však tři tisíce korun. Optimální ročně uspořená částka je tedy 20 tisíc korun.

Nárok na výplatu státní podpory však vzniká pouze při dodržení vázací doby šesti let, to znamená, že úspory nebudou vybrány dříve než za šest let. Státní podpora se připisuje na rodné číslo, takže jedna osoba nemůže pobírat více státních podpor ze stavebního spoření, ale smluv může mít libovolné množství. Vklady a státní podpora evidovaná na účtu klienta jsou úročeny obvykle jedním nebo dvěma procenty ročně, podle konkrétní smlouvy o stavebním spoření.

Peníze lze stále využít prakticky bez omezení

Pokud nevyužijete úvěr, ať již překlenovací nebo tzv. řádný, můžete si po uplynutí vázací doby uspořené peníze vybrat a použít je podle svého uvážení. Ve spoření ale můžete i dále pokračovat, protože smlouva o stavebním spoření je uzavírána na dobu neurčitou. A i v dalších letech spoření vám bude přiznávána státní podpora. Jediným omezením z hlediska spoření je výše cílové částky, na kterou je smlouva uzavřena. Tu podle zákona nesmíte přespořit. Všechny stavební spořitelny umožňují zvýšení cílové částky. Je však dobré se podrobně informovat, za jakých podmínek.

Stavební spořitelny hlásí pokles zájmu o spoření

České stavební spořitelny poskytly během loňského roku přibližně o 11 procent méně úvěrů. „Výsledky především ukazují na opatrnost nebo zpomalení, které je pro současný stav ekonomiky normální,“ uvedl tajemník Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) Jiří Šedivý. Ten pokles jen kolem deseti procent považuje v době krize, při nižší ekonomické aktivitě a podstatném zpomalení na realitním trhu za velmi pozitivní zprávu. Mezi lidmi také klesá zájem o nové smlouvy o stavebním spoření. Cílová částka u nových smluv meziročně klesla přibližně o 40 miliard korun na 231 miliard.

Zdroj: Realit

Podobné články