RealityMIX.cz

Test rychlosti internetu: Jak na něj a co vám řekne o vašem připojení?

Test rychlosti internetu: Jak na něj a co vám řekne o vašem připojení?

30.04.2024: Jste zvyklí dělat několik věcí naráz, ale pomalý internet vám to neumožňuje? Otestujte si jeho rychlost a zjistěte, jak na tom vaše připojení je.

Kdy otestovat rychlost internetu?
Pokud se vaše Wi-Fi způsobuje při načítání webových stránek či streamování videí pravidelně zpožďění, je na čase začít problémy s připojením řešit. V takovém případě je výchozím bodem změření rychlosti vašeho připojení: test rychlosti internetu.

Jaká je ideální rychlost internetu?
Ideální rychlost internetu závisí na několika faktorech, jakými jsou například náročnost běžného užívání a počet uživatelů. Podle Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) by při běžném domácím užívání mělo postačit 30 Mb/s, pro náročnější aktivity (streamování videí v rozlišení 4K nebo UHD, stahování velkých souborů a hraní online her s vysokými datovými nároky) je vhodnější připojení s minimální rychlostí 100 Mb/s.

Pojmy, které byste měli znát

  • Mb/s
  • Mb/s je jednotka rychlosti přenosu dat, a to jak stahování, odesílání, tak i latence. Tato jednotka udává, kolik megabitů je přeneseno za jednu sekundu.
  • Latence
  • Latence neboli zpoždění označuje dobu, za kterou se signál odešle ze zařízení k poskytovateli internetových služeb a za kterou se vrátí zpět. Vyšší latence zaručuje vyšší míru vyrovnávací paměti při pokusu o streamování videa.
  • Rychlost stahování
  • Rychlost stahování je hodnota, která stanovuje rychlost informací putujících z internetu do vašeho zařízení. Tento ukazatel je důležitý při stahování programů, streamování videí apod.
  • Rychlost odesílání
  • Rychlost odesílání je hodnota, která stanovuje rychlost informací putujících od vás na jiné místo v internetu. Děje se tak například při nahrávání fotografií na cloud či při publikování příspěvků na sociální sítě.

Co dělat, když je vaše Wi-Fi pomalá?
Vypněte modem na 30 sekund a poté jej znovu zapněte. To většinou zabere. Pokud problém s připojením přetrvává, kontaktujte svého poskytovatele. Podívejte se také na jeho webové stránky, jestli nehlásí nějaký výpadek.

Foto: Freepik.com

Podobné články