RealityMIX.cz

Uměleckoprůmyslové museum v Praze začne stěhovat své sbírky do nového depozitáře

Uměleckoprůmyslové museum v Praze začne stěhovat své sbírky do nového depozitáře

4.4.2016 byl v pražských Stodůlkách slavnostně zahájen provoz v budově Centrálního depozitáře UPM. K položení základního kamene depozitáře došlo 11. července 2014 a po 21 měsících se sem postupně může začít stěhovat více než půl milionu sbírkových předmětů muzea.

Stavba byla financována z programu Péče o národní kulturní poklad Ministerstva kultury ČR. Celkové náklady na stavbu včetně kompletního vybavení dosáhly téměř 315 milionů korun. Ministr kultury Daniel Herman, který se slavnostního otevření Centrálního depozitáře osobně zúčastnil, pokládá tyto prostředky za velmi dobře využité: „Nový depozitář Uměleckoprůmyslového musea v Praze svými parametry splňuje nejvyšší nároky na moderní odborné pracoviště. Současně má díky citlivému architektonickému řešení atmosféru, která jej předurčuje stát se dalším pražským odborným a kulturním centrem,“ uvedl ministr kultury při zahájení provozu.

Pětipodlažní budova má kruhový obvod kolem vnitřní čtvercové základny. Je vybavena nejmodernějšími technologiemi, které zaručují jak bezpečné uložení sbírkových předmětů, tak i komfort souvisejících pracovišť. Depozitáře jednotlivých sbírek mají svůj vlastní režim ve vnitřní čtvercové budově o rozloze 6 340 m2. Sbírky jsou uloženy podle typu materiálu. V ochozech po obvodu budovy jsou umístěny moderně vybavené restaurátorské ateliéry a kanceláře všech odborných pracovníků pečujících o sbírky - od kurátorů, správců sbírek a restaurátory až po pracovníky evidence sbírek. Na každém patře se nacházejí i badatelny pro odbornou veřejnost. Ve vestibulu bude pro veřejnost otevřena kavárna a je zde také prostor pro přednášky, workshopy či menší společenské události.

Celá budova je koncipována jako nízkoenergetický objekt – kanceláře obklopující samotný depozitář zároveň působí jako izolační vrstva, která snižuje spotřebu energie, nezbytnou k udržování stálého klimatu v depozitářích. K tomu je navíc využívána energie ze zemních vrtů, jež také snižuje energetické nároky budovy.

Centrální depozitář si může prohlédnout široká veřejnost během Dne otevřených dveří, a to v sobotu 9. dubna 2016 od 10 do 16 hodin (začátek poslední prohlídky je v 16:00 hod.).

Autor: Jana Hrabětová

Podobné články