RealityMIX.cz

Víte, jaká je skutečná cena vaší nemovitosti…?

Víte, jaká je skutečná cena vaší nemovitosti…?

Neprodávám svůj byt příliš levně? Nekoupili jsme náš rodinný dům zbytečně draho? Jsou cenová doporučení realitního makléře podložena fakty, nebo jen jeho zkušenostmi či domněnkami?

To jsou nejčastější otázky, které si kladou ti, kteří se rozhodli prodat, nebo koupit nemovitost. Většina z nich pak začne jako vodítko sledovat realitní servery, aby zjistila, za kolik se v dané lokalitě podobné byty nabízejí. Jenže – nabídková cena je jen jedna strana mince, která vypovídá především o tom, za kolik by si dům nebo byt přál prodat jejich majitel. Pro relevantní představu o situaci na trhu je logicky podstatná cena, za kterou se byt nakonec prodá. Jeho cenu na trhu totiž neurčuje zbožné přání vlastníka, ale fakt, nakolik se protne nabídka s poptávkou po daném typu nemovitosti v určitém čase a lokalitě. Jak ale zjistit, za jakou cenu byt na trhu nakonec uspěl…?

Podobné otázky si ovšem často kladou nejenom prodávající a kupující, ale i realitní makléři. Mají sice své zkušenosti, ale ty jejich klienti mnohdy – ve většině případů ke své vlastní škodě - nevnímají jako směrodatné. Tlačí-li je makléř do nižší ceny, mohou nabýt pocitu, že jejich nemovitost nejspíš není dostatečně atraktivní a makléř se jí chce co nejrychleji zbavit a věnovat se jiné, lukrativnější. Klidně i pod cenou. Naznačí-li, že by se nemovitost dala prodat dráž, pojmou podezření, zda si tím nechce přijít k větší provizi. Chybí zde totiž nástroj, který by byl objektivní a nezávislý. Nástroj, díky němuž by makléři mohli klientovi předložit důkaz o tom, za kolik má jejich byt či dům šanci v daném čase na trhu uspět.

Ovšem říkáme-li, chybí, nemáme tak docela pravdu. Tato situace je minulostí, protože takový nástroj už existuje, a to díky projektu Cenovamapa.org

A ačkoli v něm ještě nejsou podchycena všechna města, většina krajských měst, v nichž se odehrává dostatečné množství transakcí, zde figuruje.

Mapa prodejních cen rezidenčních nemovitostí

Cílem této mapy realizačních cen nemovitostí je evidovat maximální možné množství nemovitostí určených k bydlení a co největší množství prodejních cen uskutečněných v rámci standardních prodejních transakcí. Aplikace aktuálně obsahuje údaje o zhruba 1,3 milionu bytových domů, bytů a rodinných domů, které se nacházejí ve vybraných sledovaných lokalitách, a eviduje více než 130 tisíc prodejních cen u standardních prodejů nemovitostí.

Celý článek věnovaný vývoji nabídkových a prodejních cen bytů ve vybraných regionálních metropolích, včetně tabulek a grafů, si můžete přečíst v magazínu KDE CHCI BYDLET podzim/zima 2015. Objednat si jej můžete jednoduše pomocí SMS.

Autor: Jana Hrabětová
Ilustrační foto Green Motol, YIT Stavo

Zdroj: tištěný magazín KDE CHCI BYDLET

Podobné články