RealityMIX.cz

Zapomeňte na turistické centrum a objevte pražskou divočinu

Zapomeňte na turistické centrum a objevte pražskou divočinu

6.6.2018: PRAHA - V letních měsících se Praha stane dějištěm již šestého ročníku mezinárodního krajinářského festivalu, který letos vnese do jejího veřejného prostoru více než 50 site-specific instalací a intervencí předních českých i zahraničních architektů a umělců.

Pro letošní ročník festivalu Landscape, nesoucí podtitul Objevte pražskou divočinu!, byly na základě rozpravy s odbornou veřejností vybrány lokality, o jejichž budoucnosti se nyní vedou rozsáhlé diskuze – ostrov Štvanice, Rohanský ostrov a vrch Vítkov. Právě tyto oblasti by se totiž díky vhodné revitalizaci měly stát příkladem kvalitního rozvoje městské krajiny a veřejného prostoru v širším centru Prahy.

Festival tedy nemá centrální prostor; hlavní ideou je vytvoření alternativní turistické trasy vůči centru, vzájemné propojení Holešovic, Karlína a Žižkova a představení potenciálů možných budoucích center společenských aktivit. „Jednou ze základních ambicí festivalu je nejen poukazovat na problémová místa, ale také vyvolávat diskusi a hledat či nastiňovat nová řešení. Tato urbánní akupunktura by pak mohla při troše štěstí a naslouchání ze strany establishmentu iniciovat pozitivní změny v organismu české metropole,“ říká za organizátory Jakub Hepp. „Zajímají nás nejen zanedbané objekty a areály, jejichž hodnota by měly být zachována pro příští generace, ale celá území, která si zaslouží citlivý urbanistický a krajinářský přístup s důrazem na udržitelnost rozvoje lokality. Atraktivita a kvalita prostředí je přímo závislá na pochopení a propojení jeho minulosti, přítomnosti a budoucnosti,“ doplňuje zakladatel festivalu a ředitel pořádající Galerie Jaroslava Fragnera Dan Merta. V tomto duchu se v minulosti festival věnoval například industriální památce Nákladového nádraží na Žižkově, zavřenému obchodnímu centru Slezanka a textilní továrně Karnola v Opavě nebo například areálům nemocnic v Plzni.

Celý článek o Landscape festivalu a místech, kde bude probíhat, najdete v portálu Kde Chci Bydlet.cz v rubrice Aktuální zprávy.

Zdroj: Kde Chci Bydlet.cz

Podobné články