RealityMIX.cz

Až do poloviny září máte možnost v on-line hlasování vybrat nejlepší památkářský počin roku 2016

Až do poloviny září máte možnost v on-line hlasování vybrat nejlepší památkářský počin roku 2016

14.7.2017: Od pátku 14. července až do poloviny září mohou příznivci památek a památkové hlasovat o letošním držiteli ocenění Památky děkují. To je součástí již tradičního každoročního klání o Cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro.

V tomto klání odborníci vybírají v celkem čtyřech kategoriích: obnova památky, restaurování; objev, nález roku; prezentace hodnot; záchrana památky.

Cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro s podtitulem Společenské ocenění příkladů dobré praxe vyhlašuje a uděluje NPÚ od roku 2014 ve snaze zhodnotit a vyzdvihnout, co se v oblasti památkové péče podařilo, a ocenit ty, kteří se o úspěšné dílo přičinili.

Zatímco odborná porota vybírá vítěze jednotlivých kategorií, může veřejnost podpořit některý z návrhů na cenu svým hlasem, a to on-line a bez ohledu na soutěžní kategorii.

Na webu Národního památkového ústavu získají hlasující informace o tom, co se v loňském roce povedlo objevit, zachránit, obnovit nebo prezentovat a kdo se o to zasloužil. Hlasovat však lze pouze pro jednoho z navržených. Hlasování probíhá na webových stránkách NPÚ do pátku 15. září 2017.

Nominace za rok 2016 uzavřela pracoviště NPÚ počátkem května 2017 a do celostátního kola vyslala 24 uchazečů o cenu, z toho devět památkových obnov, šest zachráněných památek, pět archeologických objevů či nálezů a čtyři prezentační počiny. Slavnostní vyhlášení cen se uskuteční 3. října 2017 na zámku v Bučovicích.

Foto: Expozice historie městského zásobování vodou ve vodárenské věži v Českých Budějovicích

Autor: Jana Hrabětová

Podobné články