RealityMIX.cz

Domy z přírodních materiálů zažívají boom

Domy z přírodních materiálů zažívají boom

Tváří v tvář propadu stavebnictví stoupla výstavba obytných dřevěných domů v Česku v loňském roce o 12 procent na 843 staveb. Tržby dodavatelů dřevostaveb se zvýšily o 162,4 milionu korun na 2,15 miliardy korun.

Tváří v tvář propadu stavebnictví stoupla výstavba obytných dřevěných domů v Česku v loňském roce o 12 procent na 843 staveb. Tržby dodavatelů dřevostaveb se zvýšily o 162,4 milionu korun na 2,15 miliardy korun.

Dřevostavby přitom podněcují zájem zákazníků hlavně kvůli rychlosti jejich výstavby ve srovnání s klasickými stavbami. „Zvyšuje se i povědomí o nízkoenergetickém stavění,“ vysvětluje předseda Asociace dodavatelů montovaných domů (ADMD) Jiří Pohloudek. Pro dřevěné stavby mluví tradiční obnovitelný materiál, který umožňuje moderní, odvážná řešení. Na jeden rodinný dům se podle předsedy správní rady Nadace dřevo pro život Tomáše Paříka spotřebuje v průměru 65 metrů krychlových dřeva v podobě kulatiny.

Podle odborníků přiroste každou vteřinu v českých lesích 0,6 m3 dřeva. „To znamená, že každých 108 vteřin vyprodukují naše lesy tolik dřeva, kolik se spotřebuje na jeden rodinný dům. Dřevo potřebné na stavbu 1000 rodinných domů naroste v lesích za 30 hodin,“ vypočítává Pařík. Pokud bychom chtěli všechny rodinné domy stavět z dřeva, lesy dodají potřebný materiál za jeden měsíc. Stavitelé popularizují své výtvory soutěžemi, jako Nejlepší dřevěný dům, kterou v letošním roce vyhrála energeticky úsporná stavba v Brandýsku na Kladensku.

V kategorii návrhů vybrala odborná porota za nejlepší projekt Ondřeje Mundla. Celkem soutěžilo 42 autorů s 24 pracemi, z toho 11 bylo oceněno. „Oceněné návrhy v obou kategoriích přinášejí dobrou odpověď odborné i laické veřejnosti, jak mohou moderní dřevostavby reprezentovat nově se rozvíjející životní styl – bydlení v domě postaveném s odpovědností k životnímu prostředí, v domě ze dřeva,“ komentuje architekt a předseda poroty Pavel Horák.

Poptávka po panelech ze slámy roste

Již delší dobu roste zájem též o domy z panelů vyrobených z lisované slámy. Přes 200 těchto nízkoenergetických domů už stojí po celé republice. Firma Ekopanely CZ z Jedousova na Pardubicku loni vyrobila dalších 100 tisíc metrů čtverečních tohoto stavebního materiálu a zhruba čtvrtinu vyvezla do Německa, Francie a Nizozemska. V meziročním srovnání šlo o mírný pokles, ale letošní rok začíná oživující se poptávkou.

„Předpokládáme, že letos se z našich panelů postaví kolem 40 rodinných domů a růst produkce nám pomůže s investicemi do dalšího vývoje,“ poznamenává majitel firmy Jan Bareš. Firma nyní vyvíjí sendvičovou stavbu drobných zahradních domků a garáží, kterou si zákazník bude moci koupit jako skládačku a sám podle jednoduchého návodu postavit. „Tak jako IKEA prodává nábytek v kartonech, chtěli bychom nabídnout zahradní domky a garáže zabalené v kartonu přímo v prodejně. Vývoj ještě čeká důležitá certifikace těchto výrobků,“ upřesňuje Bareš.

„Slaměné“ domy pod Smrkem

Řadu rodinných domů ze slaměných ekopanelů postavila obec Jindřichovice pod Smrkem na Liberecku. „Jsme velmi spokojeni, ten materiál má opravdu velmi dobré izolační vlastnosti. A ve všech ohledech, od samotné jednoduchosti stavby až po užitné vlastnosti, se něco podobného obtížně na našem trhu hledá,“ tvrdí starosta Jindřichovic Petr Pávek. Obec ze slaměných panelů, které jsou lisované pod vysokým tlakem z vláken obilné slámy, postavila osm rodinných domů.

„Nechtěli jsme na tomto projektu vydělávat. Domy jsme prodali za 2,5 milionu korun s tím, že jsme nevydělali ani neprodělali, efekt hledáme v tom, že jsme se rozrostli o nové občany obce,“ líčí starosta Pávek. Noví občané Jindřichovic získali kromě rodinného domu na pozemku o rozloze půl hektaru také bydlení vybavené úsporným tepelným čerpadlem, domovní čističkou odpadních vod a dvojím sociálním zařízením.

Zdroj: Realit

Podobné články