RealityMIX.cz

Doporučujeme těm, kteří drží byty investičně, nyní prodávat (II)

Doporučujeme těm, kteří drží byty investičně, nyní prodávat (II)

26.11.2018: Druhý díl rozhovoru s Robertem Hanzlem, generálním ředitelem a spolumajitelem NEXT Reality.

Říká se, že v Praze chybí byty? Jak to vidíte vy z pohledu realitního trhu?
Chybí, a chybět budou do té doby, dokud se nezrychlí výstavba a na trh se nedostane v určitý čas dostatek nových bytů. Do té doby nebudou ceny klesat, nicméně zřejmě ani neporostou. Ceny bytů nyní vidíme na maximu, takže všem, kteří drží byty investičně, doporučujeme je nyní prodávat.

V současné době se zvedly úrokové míry hypotečních úvěrů. Jaký to podle vás bude mít dopad na realitní trh?
Neřekl bych, že se nějak dramaticky zvedají úrokové sazby hypotečních úvěrů. Extrém sazeb pod dvě procenta se nedá brát za standard, stále jsme v situaci, kdy se pohybujeme do tří procent, a to je velmi výhodné. Vzpomeňme na sazby v letech 2007, které byly kolem pěti a půl procenta.
Jiná věc je plánovaná regulace a doporučení ČNB platící od října letošního roku. Vliv tohoto opatření ukáže čas, podle nás je mnohem zásadnější právě nedostatek bytů v Praze a větších městech. Tento jev se pak přenáší i do dalších regionů.

Kupují v současnosti lidé spíše nové byty či dávají přednost nájemnímu bydlení? A co sociální bydlení? V jakém je to poměru?
O nákup bydlení, stejně jako o nájem, je stále velký zájem. Je zřejmé, že kvůli menší dostupnosti hypoték, která, bohužel, zasáhne hlavně mladé žadatele, se ještě zvýší tlak na nájemní bydlení. A toho je, obzvlášť ve velkých městech, nedostatek.

Bude podle vás novým trendem v bydlení tzv. sdílené bydlení?
Nemyslím si. Každá začínající rodina, mladý pár, vyhledává soukromí. V dnešní „sdílené“ době a budoucnosti, která v tomto nabízí další vymoženosti (sdílená auta, sdílené cestování, sdílená pracoviště atd.), bude mít podle mne soukromí mnohem větší váhu, než je tomu nyní. A kde jinde ho hledat než právě doma.

Jaký je váš názor na realitní zákon? Kdysi jste se zmínil, že „Přerušení projednávání realitního zákona nejvíce nahrává těm, kteří na trhu parazitují“. Jak to vidíte dnes?
O tom bychom mohli hovořit hodiny. Zákon je bohužel nyní připravován tak, aby se „vlk nažral a koza zůstala celá“. To znamená -odškrtněme si, že „nějaký“ zákon je přijat, dáme tím veřejnosti najevo, že jsme realitní kanceláře zregulovali, na trh to však nebude mít dopad prakticky žádný nebo minimální. Při přípravách chybí mnohem větší ambice s trhem opravdu něco dělat. Jako by si zákonodárci nevěděli rady a hlavně si nechtěli připustit, že nemovitosti jsou to nejhodnotnější, co drtivá většina společnosti vlastní. Objem trhu realitního zprostředkování je ročně na úrovni přibližně 7,5 miliardy korun, dle nás si tyto skutečnosti zasluhují mnohem zásadnější přístup.

Co považujete za svůj největší úspěch v realitní oblasti?
Vůbec to, že jsem se pro tuto oblast podnikání rozhodl. Bylo to moje nejšťastnější profesní rozhodnutí v životě. Vždy tvrdím, není lepší obor než ten náš, realitní. Štěstí jsem měl také na lidi, bez nich to nejde, úspěch NEXT REALITY je úspěchem každého z mých kolegů na úrovni makléřů, manažerů či franšízantů.

Je nějaký obor činnosti, kterému byste se rád v budoucnu věnoval?
Jak jsem uvedl, reality jsou pro mě top, takže jiný obor nepřipadá v úvahu (smích).

Děkuji za rozhovor.
Pavel Veselý

Zdroj: www.nextreality.cz

Autor: Komerční prezentace

Podobné články