RealityMIX.cz

Elektromobilita ovlivňuje i přípravu developerských projektů

Elektromobilita ovlivňuje i přípravu developerských projektů

11.12.2017: Ačkoli se na podzim v médiích objevily úvahy o možném zavedení kvót pro výrobu elektromobilů, počátkem listopadu představil místopředseda Evropské komise pro energetickou unii spolu s komisařem pro klimatické změny a energie a komisařkou pro dopravu nový návrh, který s kvótami ze strany EU nepočítá. Nicméně z něj vyplývá, že nové osobní automobily a dodávky vyráběné v zemích Unie by měly v roce 2030 produkovat o třicet procent méně emisí než v roce 2021.

Součástí návrhu, který má Unii zajistit čistou mobilitu, jsou také pobídky. Ty by měly evropské výrobce automobilů posunout k větší produkci bezuhlíkových či nízkouhlíkových aut, zejména pak elektromobilů.

I když by se mohlo na první pohled zdát, že se tato zpráva do magazínu s realitní tematikou nepatří, opak je pravdou. Nezbytnou součástí nových developerských projektů budou muset být dobíjecí stanice pro elektromobily. Někteří developeři, mezi něž patří například Exafin, to pochopili i bez doporučení Evropské komise.

Proč jste se rozhodli do svých projektů zabudovávat dobíjecí stanice? Vždyť počet vozů, které je využijí, je zatím minimální?

Miroslav Rolc, člen představenstva společnosti Exafin: Odpověď je velmi jednoduchá - v elektromobilitě vidíme budoucnost. Vývoj se dá srovnat s nástupem mobilních telefonů, kdy si v době pevných telefonních linek nikdo nedokázal představit, že bude jednou telefonovat „bez drátu“. Naším cílem je být v této věci o něco napřed a klientům poskytnout výsadu být na elektromobilitu předem připraveni. Jsem přesvědčen, že zejména ve větších městech bude význam elektromobilů velmi rychle stoupat, neboť životní prostředí je pro mnohé municipality jednou z priorit. Proto jsme ve spolupráci s Pražskou energetikou v suterénu Rezidence Malvazinky připravili možnost nabíjení pro každé parkovací místo. PRE navíc těsně vedle domu instaluje i nabíjecí stanice pro veřejnost.

Spojení „chytré bydlení“ se objevuje u mnoha projektů, které jsou v posledních letech uváděny na tuzemský trh. Co pro Vás osobně tento pojem znamená?

M. Rolc: Tzv. chytré bydlení se stále častěji dostává do slovníku architektů, realitních agentů a v neposlední řadě i majitelů nových domů a bytů. Zásluhu na tom má rychlý rozvoj smartphonů, konektivity domácích spotřebičů a vybavení bytu jako takového. Jeho hlavní přínos spatřuji především v možnosti odkudkoliv ovládat nastavení žaluzií a vnitřní teploty, ve vzdálené kontrole zabezpečení bytu a jednotlivých spotřebičů. K tomu patří i ochrana před požárem nebo vloupáním. Krátce řečeno – chytré bydlení představuje finanční úsporu, bezpečí a maximální zvýšení uživatelského komfortu.

V současné době máte v nabídce dva pražské rezidenční projekty, kdy každý z nich je určen jiné klientele, ale mnohé je spojuje…

M. Rolc: Naše projekty vždy připravujeme tak, jako bychom je stavěli pro své vlastní rodiny. Nejprve tedy hledáme příjemnou a dobře dopravně dostupnou lokalitu, následně přemýšlíme o komfortu pro uživatele, což neznamená jen velikost jednotlivých místností, ale také o úložné a komunikační prostory. Navržené byty a domy pak vybavujeme kvalitními zařizovacími předměty a materiály, samozřejmostí jsou technologie odpovídající 21. století. Zároveň se snažíme, aby pořizovací cena nemovitosti vždy odpovídala kvalitě a provozní náklady byly vstřícné. A právě to projekty společnosti Exafin spojuje, a proto jsou své kategorii tak výjimečné.

Rezidence Malvazinky je určena klientům, kteří preferují blízkost centra, klid a prostor pro relaxaci. Kromě prvků chytrého bydlení a dobíjecích stanic tu pamatujeme i na možnost mytí kol a kočárků.
Vyladěné domy v Čakovicích, které jsou od základu připraveny na instalaci vybraného vybavení chytré domácnosti, nabízejí obdobnou kvalitu bydlení, jen v jiné části metropole.

Připravila Jana Hrabětová

Zdroj: EXAFIN

Autor: Komerční prezentace

Podobné články