RealityMIX.cz

Harmonie je důležitou součástí návrhu domu či bytu

Harmonie je důležitou součástí návrhu domu či bytu

6.9.2021: Každý dům a byt by měl působit útulným přívětivým dojmem. Měl by být příjemný jak pro své stálé obyvatele, tak pro návštěvy, sousedy a kolemjdoucí. K tomu je nutné při návrh dodržet několik poměrně jednoduchých pravidel. Čeho se tedy držet, aby celá nemovitost působila harmonicky?

Postupujte od největšího k nejmenšímu
Při návrhu domů a bytů je zcela zásadní vnímat nemovitost v různých úrovních – od zasazení nemovitosti do okolní zástavby až po ladění konkrétních detailů v jednotlivých místnostech. V tomto duchu jsou proto členěny i jednotlivé kapitoly článku.

1) Vnímejte stavbu v kontextu celého sousedství
Zejména plánujete-li výstavbu nového domu, měli byste návrh nemovitosti citlivě zasadit do okolní zástavby. Někdy vás k tomu donutí regulace městského plánování, jindy však z regulatorního hlediska máte téměř volnou ruku – v takovém případě byste se ale měli hlídat dvojnásob.

Každý dokáže sám posoudit, že mrakodrap by nepůsobil příliš harmonicky uprostřed horské vesničky. Velmi podobné je to ale i s pokusy o moderní výstavbu v historických centrech měst i v menších obcích. Nebráníme nikomu v moderním pojetí novostavby, určité prvky by ale i tak měly respektovat okolní zástavbu a patřičně na ni reagovat. Spíše než o revoluci se snažte o citlivou evoluci. Podobně tomu je i v případě rekonstrukcí.

2) Propojení exteriéru s interiérem
Podařilo-li se vám stavbu citlivě zasadit v rámci sousedství, následuje propojení vnějších a vnitřních prostor stavby. V případě domů jde o propojení zahrady a obývacích prostor, u bytů může jít o propojení nádvoří a společných prostor – sklepů, chodeb, půdy – s jednotlivými byty.

Zaměřte se na to, aby přesun mezi těmito prostory byl plynulý – aby byly jednotlivé části nemovitosti propojeny společnými designovými prvky, aby byly zachovány podobné barvy a materiály. Velkým trendem je postupný přechod mezi zahradou a obytnými prostory v rodinných domech.

3) Harmonie v domácnosti jako celku
Profesionální návrhy interiérů vám mohou pomoci vytvořit harmonickou domácnost. Ať se pouze inspirujete úspěšnými realizacemi, nebo si svůj dům či byt necháte uvnitř navrhnout od bytového designera, je zde mnoho pravidel, která je vhodné dodržovat – sladění barev a materiálů, hra se světlem a prostorem, propojení estetické a praktické funkce jednotlivých prvků. V první řadě je opět nutné vnímat domácnost jako celek a jednotlivé prvky designově propojit.

4) Plánování jednotlivých místností
Poté teprve můžete cíleně plánovat odlišnosti v jednotlivých místnostech. I místnost samotná by měla být ale sladěná. Mohou být například vyvedeny v určité barvě, nebo v nich může být použit specifický geometrický tvar, který se bude opakovat u různých doplňků.

- komerční prezentace -

Foto: Pexels.com

Zdroj: www.czech-designers.cz

Autor: Czech Designers

Podobné články