RealityMIX.cz

Kupujete byt či dům? Pozor na syndrom nemocných budov

Kupujete byt či dům? Pozor na syndrom nemocných budov

29.11.2017: Podle Světové zdravotnické organizace žije až 60 procent lidí v domech trpících tzv. syndromem nemocných budov. Při výběru nemovitosti proto bedlivě zkontrolujte její aktuální stav.

Dýchací problémy, kašel a alergické reakce nás ohrožují nejenom v kancelářských prostorech, ale také v domácnostech. Jak se co nejúčinněji chránit?

Proč je dnes tolik budov „nemocných“?
V ovzduší se neustále zvyšuje podíl nebezpečných oxidů uhlíku, a to hlavně ve větších městech. Když k tomu přidáme nedostatečné větrání, problém je na světě. Jednotlivé místnosti pak osidlují nebezpeční roztoči, pyly, prach a spory plísní. K množení plísní jsou nejnáchylnější kuchyně, koupelny a technické místnosti s vyšší koncentrací vlhkosti.

Jak poznat nezdravou budovu
Zda se nacházíme v nezdravé budově, prozradí typické příznaky. Patří mezi ně:

  • Vysychání sliznic
  • Pálení očí
  • Sucho v ústech
  • Dráždivý kašel
  • Dýchací potíže

U extrémně citlivých jedinců se objevují tyto příznaky už po pár minutách. Při dlouhodobém pobytu riskujeme vznik astmatu a dalších dýchacích onemocnění. Lékaři dávají syndrom nemocných budov do souvislosti dokonce s rakovinou.

Zkontrolujte kvalitu vzduchu
Chcete zjistit, zda je dům, jehož koupi zvažujete, v pořádku? Základní přehled vám poskytne obyčejná meteostanice. Ukáže, jaká je teplota a stupeň vlhkosti v jednotlivých místnostech. Optimální koncentrace vlhkosti se má pohybovat mezi 40 a 60 procenty. Hodí se i měřič koncentrace CO2, jehož cena se pohybuje kolem čtyř tisíc korun.

Zjistili jste, že úroveň vlhkosti je poněkud vyšší, ale o nemovitost máte přesto zájem? Žádný strach, se syndromem nemocných budov se dá dobře bojovat.



Zbavte se syndromu nemocných budov

1. Pravidelně uklízejte
Aspoň jedenkrát týdně vysajte a utřete prach, který usedá na nábytek. Pokud máte domácí zvíře, jeho chlupy vysávejte dvakrát týdně. Výborně funguje vysavač s HEPA filtrem. Na smeták, který jen rozvíří prach všude kolem, raději zapomeňte. A to zvlášť tehdy, žije-li s vámi v domácnosti alergik. Nezapomínejte ani na pravidelné praní záclon a závěsů, které fungují jako lapače prachu.

2. Větrejte
Už jen tím, že sedíme a dýcháme, se do vzduchu uvolňuje vlhkost, kterou musíme pravidelně odvětrávat. Proto alespoň dvakrát denně krátce a intenzivně vyvětrejte. Už pět minut intenzivního větrání udělá s ovzduším zázraky.

3. Udržujte optimální vlhkost
S udržením správné vlhkosti vzduchu pomůže klimatizace do bytu či domu. Už dávno neplatí, že vzduch vysušuje a způsobuje dýchací potíže. Dnes je tomu právě naopak. Klimatizační jednotka hlídá optimální vlhkost a díky speciálním filtrům zbavuje vzduch prachu, pylu, bakterií i virů. Proto může značně ulehčit život alergikům i astmatikům.

4. Pozor na škodlivé látky
Spousta věcí, které máme běžně doma, obsahuje těkavé sloučeniny dusíku a uhlíku. Skladujte čisticí prostředky, laky a barvy pečlivě uzavřené a na jednom místě. Důležité je i pravidelné vynášení odpadků. Zakažte si doma kouřit. Pokud se váš dům nachází v blízkosti rušné silnice, přemýšlejte o pořízení čističky vzduchu, nebo již zmiňované klimatizace s citlivými filtry.

5. Dejte přednost zdravému vytápění
Stále topíte elektřinou či plynem? Zvažte pořízení tepelného čerpadla. Při topení plynem se do vzduchu uvolňuje nebezpečný oxid uhelnatý. Plyn s elektřinou zkrátka nepatří mezi ekologické a ani ekonomické způsoby vytápění. Moderní tepelné čerpadlo šetří náklady a navíc ho lze napojit na systémy řízeného větrání, takže vzduch uvnitř domu může neustále proudit. Tím se podstatně snižuje riziko vzniku syndromu nemocných budov.

Zdroj: czechklima.cz

Autor: Komerční prezentace

Podobné články