RealityMIX.cz

Očekávaný propad cen bytů v Praze

Očekávaný propad cen bytů v Praze

Plánujete koupit byt v Praze? Chtějte slevu! Díky velkému množství nově postavených bytů a deregulaci nájemného výrazně klesají ceny bytů v hlavním městě. Dumrealit očekává další výrazný pokles cen bytů.

Plánujete koupit byt v Praze? Chtějte slevu! Díky velkému množství nově postavených bytů a deregulaci nájemného výrazně klesají ceny bytů v hlavním městě. Dumrealit očekává další výrazný pokles cen bytů.

Díky velkému množství nově postavených bytů a deregulaci nájemného výrazně klesají ceny bytů v hlavním městě. V současné době připadá na dvacet nabídek na prodej jeden bonitní zájemce. Jste-li vlastníkem bytu a rozhodujete se, zda byt prodat či pronajmout, tak je nyní určitě výhodnější byt prodat. Při zvažování, za jakou cenu byt pronajmout, nezapomeňte odečíst výdaje za energie, poplatky, daň a vybavení bytu a jeho opotřebení.

Pokud přesto chcete byt pronajmout: největší poptávka je po moderně zařízených bytech v dobře rozvinutých lokalitách, naopak nejhůře se pronajímají byty, které jsou v původním stavu a neprošly kompletní rekonstrukcí, a to bez ohledu na lokalitu a na požadovanou cenu za nájem. „Vzhledem k široké nabídce dnes bonitní zájemci preferují opravdu kvalitní byty s moderní kuchyňskou linkou, velká část z nich pouze plně zařízené“, říká František Vicany, majitel frenčízované kanceláře dumrealit.cz/vip, která se na pronájmy specializuje. „Pokud započítáme na jedné straně náklady majitelů na uspokojení vzrůstajících požadavků poptávajících, prodlužování doby potřebné na vyhledání vhodného nájemce, a na straně druhé v mnoha případech tlak na snížení ceny, nezbývá než souhlasit s tím, že výnos pronajímatele z nájemného se dlouhodobě snižuje a v mnoha lokalitách díky množství konkurenčních nabídek se přestává vyplácet vůbec.

V Praze je momentálně podle odhadů na prodej téměř pět tisíc starších bytů, a dále přes sedm tisíc bytů v nabídce developerů. Kupující si tak mohou vybírat a vyjednávat o slevě za koupi bytu. Největší slevu lze získat v lokalitách s horší dopravní dostupností a na velkých panelových sídlištích. Naopak ceny příliš neklesají v lokalitách, které jsou v blízkosti metra a s výhledem do zeleně.

Obrovský převis nabídky bytů nad jejich poptávkou jednoznačně způsobuje propad cen pražských bytů. Loni ztratily nemovitosti v Praze více jak 10% své hodnoty. Jiří Lorman, majitel ochranné známky Dumrealit, předpokládá další ještě výraznější pokles v tomto roce. „Jedeme z kopce. Ceny bytů se dle mého názoru vrátí k úrovni z roku 2000. To znamená, že například byt 3+1 na Chodově bude stát 1,3 až 1,5 milionu, byt o velikosti 2+kk pak 800 tisíc až 1 milion a ceny developerských projektů na periferiích Prahy klesnou až na 30 tisíc korun za metr čtvereční.“

Jiří Lorman, majitel ochranné známky Dumrealit, očekává další výrazný pokles cen bytů v Praze a doporučuje byt spíš prodat, než jej pronajmout.

Podobné články