RealityMIX.cz

Palác nesoucí stopy Mikoláše Alše a Franze Kafky soutěží o cenu CIJ Awards

Palác nesoucí stopy Mikoláše Alše a Franze Kafky soutěží o cenu CIJ Awards

13.11.2017: Jeden z nejkrásnějších pražských neorenesančních domů, palác v Jilské ulici číslo 2 na Starém Městě pražském, prošel citlivou rekonstrukcí, díky níž nabídl moderní bydlení těm, které zajímá historie a kultura staré Prahy a zároveň si cení klidu a pohodlí.

Rekonstrukce, pod níž je podepsána společnost Coast Capital Partners, se povedla natolik, že byla v kategorii Best Residential Development & Developer nominována do soutěže o cenu CIJ Awards (ocenění časopisu Construction & Investment Journal pro komerční nemovitosti).

Obnova paláce, v němž se nachází třináct bytů včetně exkluzivního apartmánu o rozloze více než 400 metrů čtverečních, který byl prodán za rekordních 105 milionů korun, probíhala pod záštitou a bedlivým dohledem památkářů.

Společnost Coast Capital Partners se na rekonstrukce ojedinělých budov v Praze specializuje, všechny projekty řeší velice citlivě a dokáže harmonicky spojit nejmodernější technologie s ruční řemeslnou prací na špičkové úrovni. Během rekonstrukce domu v Jilské 2 se dokonce podařilo odkrýt historicky cenné fresky ukryté pod štukou ve společných prostorách nemovitosti. „Objevili jsme krásné barevné ornamenty, které se investor rozhodl odkrýt a zakonzervovat. Ornamenty odrážejí význam, který dávali naši předci společným prostorům v rezidenčních domech. Tyto fresky dnes znovu zdobí interiér domu a ukazují na jeho původní estetiku,“ říká architekt Pantelis Larcou.

„Naší snahou bylo oživit krásu a bohatství, které tento jedinečný dům ukrýval po desítky let. Přáli jsme si také, abychom rekonstrukcí podpořili návrat obyvatel do centra Prahy, z něhož se poslední roky pozvolna vytrácí běžný život. A to je obrovská škoda. Život v centru dovoluje obyvatelům mít všechny krásy Prahy doslova na dosah ruky,” přibližuje cíl společnosti Daniel Aasvel, spolumajitel Coast Capital Partners.

Nespornou výhodou paláce je bezesporu i fakt, že majitelé bytů mohou využít podzemní parkovací místa ve speciálních kójích ovládaných elektronickým systémem. Přízemí budovy navíc nabídne několik set metrů čtverečních plochy pro komerční využití, které budou obsazeny na jaře roku 2018.

Poslední měsíce před dokončením patřily kompletní rekonstrukci vnitrobloku paláce, ve kterém se podařilo vytvořit dvůr s květinami a stromem. Za svou podobu vděčí známému ateliéru zahradní architektury Flera. „Pracovali jsme se žulou, a to jak v dlažbě, tak v obkladech na schodech. Na květináčích jsme použili kovové prvky, kovové zábradlí navazuje na historický ráz budovy,” vysvětluje záměr Ferdinand Leffler, majitel ateliéru Flera. Vzhledem k poloze dvora zde byly vysazeny stínomilné rostliny, uprostřed stojí habr, spodní terasu pak na podzim působivě zbarvuje brslen. Ve Fleře mysleli i na trvale udržitelný rozvoj, takže se rozhodli sbírat dešťovou vodu a odvádět ji z plochy pro další využití. “Díky tomu se nám podařilo vytvořit opravdu zajímavý efekt levitujících kamenných lavic, jejichž spodní konstrukce z tahokovu je propletená břečťanem. Všechny lavice jsou podsvětlené LED páskami. Večerní atmosféra o to efektnější,“ dodává Leffler.

Dějiny paláce Jilská 2 jsou opravdu dlouhé a bohaté, sahají až do 15. století. Významný novorenesanční architekt Antonín Wiehl, který si dům koncem 19. století původně stavěl pro sebe, využil fragmenty gotického ostění portálu a vsadil ho do dvorní fasády, na nároží palác zdobí medailon z 16. století zobrazující renesanční dámu Kateřinu z Lokšan. Ve třetím patře výzdobu paláce doplňují figurální sgrafita podle slavného českého malíře Mikoláše Alše. Palác Jilská 2 je ovšem proslulý i díky jednomu svému nájemníkovi. Ve třetím patře totiž léta bydlel pražský spisovatel, novinář a překladatel Max Brod a v tomto bytě se jeho přítel a známý spisovatel Franc Kafka seznámil se svojí snoubenkou Felice Bauerovou.

Zdroj: COAST CAPITAL PARTNERS

Autor: Komerční prezentace

Podobné články