RealityMIX.cz

Proč je vlastní bydlení pro mladé stále méně dostupné?

Proč je vlastní bydlení pro mladé stále méně dostupné?

1.9.2021: Vlastní bydlení je pro mladé lidi stále méně dostupné. Bez finanční injekce od rodiny je pro ně koupě domu či bytu i ve třiceti nedosažitelným snem. Na vině jsou vysoké ceny nemovitostí, ale i nedostatečné úspory.

Statistická data říkají, že až do roku 2019 měli mladí lidé větší šanci našetřit si na vlastní bydlení než generace před nimi. Důvodem byl rychlý růst jejich příjmů, který převyšoval růst cen nemovitostí.

Za poslední dva roky však nemovitosti výrazně podražily. Češi letos za byty, domy a pozemky zaplatí o téměř 12 % víc než loni. V celé Evropské unii přitom reality podražily jen o 6,1 %.

Růst nezastavila ani pandemie
Odborníci očekávali, že s koronavirovou pandemií realitní bublina praskne a ceny nemovitostí půjdou dolů – jako tomu bylo po velké krizi v roce 2009. Navzdory všem odhadům si ale ceny nemovitostí stále drží rostoucí tendenci. Právě to představuje jeden z velkých problémů při koupi vlastního bydlení.

Bude vlastní bydlení pro mladé utopií?
Pokud mladí lidé nemovitost nezdědí nebo na ni nedostanou finanční prostředky od rodičů, musejí se spolehnout na získání hypotečního úvěru. Díky poměrně vysokým průměrným příjmům mladé generace ale nejsou největším strašákem měsíční splátky, ačkoliv by se to dalo čekat. V cestě jim nejčastěji stojí příliš nízké úspory.

Podle nových pravidel České národní banky smějí instituce půjčovat až 90 % kupní ceny nemovitosti (ještě v první polovině loňského roku půjčovaly pouze 80 %). Minimálně 10 % však musí žadatel doplatit z vlastních úspor. Vzhledem k vysokým kupním cenám nemovitostí se požadované úspory často šplhají do řádu statisíců korun, které většina mladých lidí našetřené nemá, byť si třeba každý měsíc odkládá nějaké finance z výplaty stranou na svůj běžný či spořicí účet. I když by si tedy řada zájemců mohla hypotéku dovolit, kvůli přísným podmínkám na ni zkrátka nedosáhnou.

- komerční prezentace -
- foto Unsplash.com -

Zdroj: www.creditas.cz

Autor: CREDITAS

Podobné články