RealityMIX.cz

Pronájmy bytů klesly průměrně o dvě procenta

Pronájmy bytů klesly průměrně o dvě procenta

V uplynulém roce se kromě průměrných kupních cen nových i starých bytů v Praze snížily i průměrné ceny komerčních pronájmů bytů.

V uplynulém roce se kromě průměrných kupních cen nových i starých bytů v Praze snížily i průměrné ceny komerčních pronájmů bytů.

Zatímco kupní ceny bytů se v Praze snížily průměrně o šest procent u starších bytů a o osm procent u nových bytů, ceny pronájmů bytů v Praze poklesly v průměru jen o dvě procenta (platí pro nové i starší byty). Komerční nájemní bydlení v Praze využívají především tři skupiny lidí: mladí lidé zhruba do třiceti let, dále lidé, kteří dočasně dojíždějí do Prahy za prací a byt v Praze si koupit nechtějí, a pak zejména cizinci, kteří chtějí v Praze strávit jen několik let.

„Pronájem je dobrou volbou zejména pro mladé lidi, kteří si chtějí nechat otevřené dveře k možnostem rychlé volby – pro studium, práci v jiném městě či v zahraničí. Pronájem umožňuje větší nezávislost a flexibilitu. Koupě bydlení by měla být volbou až při určité stabilizaci jak v životě pracovním, tak osobním. Pro tuto skupinu zájemců o bydlení je také pronájem bytu dostupnější než jeho koupě,“ říká Pavel Smolka z rezidenčního oddělení poradenské společnosti King Sturge.

Regulované nájemné stále křiví trh

Jakkoli existence regulovaného nájemného trh stále křiví, v současné době se cenová hladina a kvalita obou typů nájemného (regulovaného a tržního) do určité míry vyrovnávají. Byty v regulovaném nájmu jsou sice levnější, ale také ve znatelně horším stavu než byty pronajímané komerčně. „Po deregulaci nájemného se poměry v Praze podle mého názoru zásadně nezmění, kromě toho, že bude nedostatek malých a levnějších bytů v širším centru Prahy, kam by se mohli přestěhovat původní nájemci velkých bytů, pro které budou pak menší byty cenově přijatelnější,“ dodal Pavel Smolka. Konec konců velká poptávka po menších bytech je prakticky trvalá.

Zdroj: Realit

Podobné články