RealityMIX.cz

Tři průšvihy při pronájmu bytu a jak se jim vyhnout

Tři průšvihy při pronájmu bytu a jak se jim vyhnout

Hledání pronájmu bývá během na dlouhou trať, a když už konečně byt snů najdete, myslíte si, že máte vyhráno. Netušíte, že noční můra může teprve začít.

Poučte se z chyb těch před vámi a vyvarujte se situací, při kterých budete bouchat hlavou do zdi a ptát se sami sebe, na co jste proboha při podpisu smlouvy mysleli.

1. Spolubydlící otravnější než žlutá zimnice
Váš rozpočet spolubydlícího přivítá, vaše nervy ho opláčou. Různí lidé totiž mají různé zvyky, mezi které patří třeba nádobí ve dřezu pomalu mizící pod nánosem chundelaté plísně, vlasy a chlupy dekorativně naaranžované po celé ploše koupelny včetně odtoku vany a umyvadla, bujaré návštěvy kamarádů končící nad ránem zvracením z balkonu nebo zablácené tenisky velkoryse pohozené na čerstvě vytřené podlaze.
Na začátku spolubydlení si proto stanovte jasná pravidla a sepište si je. Pokud nedisponujete dostatečnou dávkou trpělivost a tolerance, raději se najděte pronájem menší a levnější, ale jen pro sebe.

2. Majitel bytu suplující vám rodiče
Chcete se trhnout od rodičů a najdete si vlastní pronájem. Podepíšete smlouvu, zaplatíte kauci a první nájem a cítíte se děsně dospěle. Ovšem jen do doby, kdy vám hned během prvního týdne zazvoní u dveří majitel bytu, který se nahrne na přátelskou návštěvu spojenou s kontrolou bytu.
Před podpisem si smlouvu důkladně přečtěte a seznamte s jednotlivými body. Práva majitele bytu i povinnosti podnájemníka by v ní měla být jasně definována. Cokoliv se vám nebude pozdávat, konzultujte s právníkem nebo realitní kanceláří, přes kterou si byt pronajímáte. Nezapomeňte i na to, že podle nového občanského zákoníku nemá majitel bytu právo vám zakázat chovat v bytě zvíře a fakt, že psa nebo kočku už máte, mu předem taky hlásit nemusíte.

3. Občanská vybavenost v záporných hodnotách
Poetická jména developerských projektů evokují zurčící potůčky, poletující motýlky a mírumilovný šum lesa. S touto vidinou podepíšete smlouvu o pronájmu bytu dřív, než si uvědomíte, že se jedná o prachobyčejný panelák postavený tři kilometry od nejbližší zastávky MHD, v jehož akčním rádiu není ani památky po samoobsluze, lékárně, drogerii, restauraci a vůbec vymoženostech civilizace, které vám usnadní život, když vám při vaření dojde sůl, spotřebujete poslední zbytek pracího prášku nebo v osm večer doma umíráte hlady.
Důkladně si proto před prohlídkou bytu projděte také jeho blízké okolí a věnujte těmto zdánlivým maličkostem pozornost.

Zdroj: Home Sweet Home

Autor: Komerční prezentace

Podobné články