RealityMIX.cz

V mezonetu na zkoušku

V mezonetu na zkoušku

Komu by se nelíbilo bydlení v mezonetovém bytě. Se svými velkými okny, záplavou světla a vzdušným prostorem je typickým představitelem současných trendů v bydlení. Poradíme vám, proč se neunáhlovat s jeho koupí a jak si mezonet otestovat.

Mezonet se líbí každému
Mezonetové byty nás lákají hlavně proto, jaký budí první dojem. Stropy v nedohlednu, obrovská okna, kdo by po takovém bydlení netoužil. Mezonet je většinou situován v posledním patře domu s otevřeným podkrovím a nabízí tak dostatek světla díky střešním oknům, krásné výhledy a pocit příjemného vzdušného prostoru.

V přízemí bytu bývají situované společenské prostory. Najdeme zde zpravidla kuchyni, která je propojená s jídelnou nebo obývacím pokojem. Pokud se jedná o nadstandardní byt, bude v přízemí umístěna i jedna z koupelen. V patře mezonetového bytu je pak prostor pro soukromí: oddělené pokoje, sociální zařízení, šatna, říká Martin Fojtík, ředitel jedné z největších realitních společností v Praze a dodává: „Naše nabídka je rozmanitá, od klasických bytů, přes mezonety až po luxusní rezidence nebo designové skvosty.“

Praktičnost především
Problém mezonetů je v tom, že všechen ten prostor a světlo jsou vyváženy možnými nedostatky v praktickém užívání bytu. První otazník se vznáší nad schodištěm. Bez něj se v mezonetu neobejdeme. Pokud je vkusně provedené, může tvořit dominantu celého bytu. Jakmile ale bude příliš úzké, strmé a točité, radost nám nepřinese. Představte si po takových schodech nést vysavač, koš s prádlem nebo malé dítě v náručí. Zkrátka, takto důležitá součást bytu musí mít správné parametry.

Dále se lidé často zamýšlí nad ekonomickými aspekty bydlení v atypickém bytě. Vysoké stropy přináší možná úskalí ve vytápění. Otevřeným prostorem teplo snadno vystoupá do horního podlaží a dole se nikdy neohřejete. Ideální je, pokud byt navrhoval nebo rekonstruoval zkušený architekt, který si s cirkulací vzduchu a výměnou tepla dokáže poradit např. pomocí vhodně umístěného podlahového vytápění.

Nekupujte zajíce v pytli
Bydlení v mezonetu není pro každého. Někdo to rozpozná okamžitě, jiný na to přijde až po roce zkušeností s podobným bytem. Pokud se vám mezonetové byty líbí, ale jste na pochybách, jestli by vyhovoval např. i vašim dětem, zkuste si ho nejdříve nanečisto. Jednoduše se poohlédněte po mezonetovém bytě k pronájmu a vyzkoušejte si nějaký čas toto atypické bydlení. Nabídku mezonetů najdete také na stránkách www.homesweethome.cz

Možná si právě vy tento typ bytu zamilujete a vaše další stěhování už bude pod vlastní nekonečně vysoké stropy.

Zdroj: www.homesweethome.cz

Podobné články