RealityMIX.cz

Na co nezapomenout při stavbě domu

Na co nezapomenout při stavbě domu

04.11.2021: Stavba domu je často vůbec nejnáročnějším životním projektem mnoha rodin. Nemluvíme přitom jen o náročnosti projektu po finanční stránce, stavba domu je velmi komplexní záležitost, ve které se může zkomplikovat prakticky cokoliv. V článku se zaměříme na věci, na které byste při stavbě nového domu rozhodně neměli zapomenout.

Máte všechna potřebná razítka?
Stavba domu je administrativně neuvěřitelně komplikovaná. Od koupě pozemku až po kolaudaci vás čekají desítky různých povolení a dokumentů, budete potřebovat nespočet razítek a silné nervy. Náročnost se samozřejmě mírně liší podle toho, zda stavíte dům na klíč v lokalitě připravené pro výstavbu domů, nebo zda se rozhodnete pro dům na míru na svém vlastním atypickém pozemku bez inženýrských sítí.

Byrokracie výrazně narůstá i v případě, že budete celou stavbu financovat hypotečním úvěrem. Připravte se na to, že banka bude zkoumat vaše příjmy, bude chtít znát plán výstavby a celý plán nechá znalcem ocenit.

Pro získání stavebního povolení budete muset u samotného domu vyhovět například regulacím plynoucím z ochrany životního prostředí.

Dle celkové náročnosti projektu může trvat několik měsíců až jednotek let, než se vám vše podaří úspěšně připravit a budete moci začít se stavbou samotnou.

Každou věc je nutné důkladně kontrolovat
Ať už jde o zmíněnou byrokracii, nebo stavební práce, vždy každý dokument a každý úkon osobně důkladně zkontrolujte. Chybovat je lidské, v tomto případě jde ale možná o nejdražší projekt vašeho života a každá chyba může přijít draho. Nezdráhejte se dotazovat na nejasnosti a chyby případně nekompromisně reklamovat.

Každou smlouvu tedy minimálně jednou přečtěte, vyplatí se i její konzultace s právním poradcem. Stejně tak u projektu a stavebních prací se vyplatí připlatit si další osobu, která vše nezaujatě zkontrolujte odborným pohledem. Budete tak mít jistotu, že je vše, jak má být. A pokud náhodou odhalíte problém, je vždy lepší chybu odhalit a napravit včas, než aby se projevila za několik let.

Věnujte se detailům
Mnoho investorů se náročností projektu vyčerpá a postupně tak trochu rezignuje. Nečiňte podobnou chybu, ať už kvůli únavě, nebo nepozornosti. Nezapomeňte stavbu dotáhnout do posledního detailu.

Realizujte dokonalou zahradu, vylaďte jednotlivé místnosti kvalitním moderním nábytkem. Instalujte chytrá řešení jako jsou sítě do okna nebo moderní spotřebiče. Na střechu můžete instalovat fotovoltaické panely a snížit tak výdaje za elektřinu. Detaily dělají domácnost a je škoda v cílové rovince vzdát závod za životním snem.

Iveta Nečesalová
Copywriter

Foto: pixabay.com


- komerční prezentace -

Autor: eVisions Advertising

Podobné články