RealityMIX.cz

Praha získala Red Dot Award za design

Praha získala Red Dot Award za design

28.3.2019: Prestižní ocenění Red Dot Design Award si z letošního ročníku soutěže naše hlavní město odneslo za design „svých“ odpadkových košů. Ty jsou součástí uceleného setu nového městského mobiliáře, které již můžete spatřit na několika místech.

Ze setu lavičky, odpadkové koše a stojany na kola byly v kategorii Produktový design oceněny konkrétně dva typy odpadkových košů – závěsný a volně stojící. Zajímavostí oceněných košů je, že jejich vnější plášť je ze speciálního materiálu, tzv. tahokovu. Nehladký povrch autoři návrhu, jimiž jsou Michal Froněk, Jan Němeček a Aleš Kachlík, zvolili záměrně jako ochranu proti graffiti a výlepu plakátů.

„Funkční a krásné město se skládá i z takových maličkostí, jako jsou odpadkové koše. Proto mě těší, že se nám v Praze daří umisťovat mobiliář, který je hodný i mezinárodního ocenění,“ okomentoval ocenění pražský primátor, Zdeněk Hřib.

Popud, aby Praha měla svůj vlastní městský mobiliář, vzešel z podrobného průzkumu stavu mobiliáře v ulicích metropole. Analýza poukázala na největší nedostatky vybavení pražských ulic: mobiliář je často zanedbaný, nevhodně umisťovaný a esteticky nekvalitní. Institucí, které mobiliář ve městě umísťují a spravují, je navíc hned několik - nemají však vyjasněné kompetence a obvykle se vzájemně nekoordinují. Na některých místech se tak o něj nestará nikdo, a jinde se zase zbytečně shlukuje. Z toho důvodu IPR v roce 2017 vyhlásil designovou soutěž, v níž zvítězil právě set s oceněnými odpadkovými koši.

„Lavičky, oceněné koše a stojany na kola už jsou osazeny ve Stromovce, na Petříně, na Strossmayerově náměstí nebo v okolí nedávno zrekonstruovaného Národního muzea,“ vypočítává místa, kde si lze držitele ocenění již prohlédnout, Ondřej Boháč, ředitel IPR.

Ocenění Red Dot Design Award, které se zaměřuje zejména na produktový a komunikační design, získávají designéři již od roku 1995. Uděluje jej designové centrum v německém Essenu.

Autor: Jana Hrabětová Zdroj: TZ IPR

Podobné články